Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου στον ραδιοφωνικό σταθμό CITY και στους δημοσιογράφους Γ. Κουβαρά και Ν. Καραγιάννη

Συνεντεύξεις

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής την κ. Βάσω Παπανδρέου κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ. Θα τη ρωτήσουμε γι' αυτό το θέμα που άνοιξε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κυρία Παπανδρέου καλό μεσημέρι.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κυρία Παπανδρέου εξήγγειλε σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης 9μηνη θητεία από τον Αύγουστο και θέλουμε το πρώτο σας σχόλιο πάνω σε αυτή την εξαγγελία.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί για 6μηνη θητεία στο πρόγραμμά της το 2004. Τώρα προεκλογικά πάλι εξαγγέλλει μείωση της θητείας.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τι εννοείτε προεκλογικά; Μετεκλογικά.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι εθνικές εκλογές θα είναι σύντομα, οπότε είναι κι αυτό ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή για το Μάρτιο, το λένε τώρα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και βεβαίως είναι και υπό το κράτος της χτεσινής ήττας στις ευρωεκλογές και εξαγγέλλουν σήμερα εσπευσμένα και αποσπασματικά μέτρα για τη θητεία, βάζοντας σε κίνδυνο την άμυνα της χώρας με την περαιτέρω μείωση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η μείωση της θητείας πρέπει να γίνει, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις είναι η αναδιάταξη της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή κατάργηση μονάδων και συγκέντρωση των δυνάμεων, η ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων, η σημαντική αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών και η βελτίωση της εκπαίδευσης ώστε η μείωση να μην οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα εσείς αυτή τη στιγμή είστε αντίθετοι σε αυτή την εξαγγελία, ευθέως. Δηλαδή πέρα από την πολιτική σκοπιμότητα για την οποία μιλάτε, λέτε ότι δεν γίνεται επιχειρησιακά να προχωρήσει αυτό. Γιατί ο κ. Μεϊμαράκης λέει ότι έχουν προχωρήσει όλα αυτά.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έχει γίνει τίποτε από όλα αυτά και η αναδιάταξη που λένε θα ολοκληρωθεί το 2025 το οποίο είναι απαράδεκτο. Πρέπει να γίνει η αναδιάταξη σε πολύ σύντομο διάστημα, σήμερα αντί να μειώνουν μονάδες, τις αυξάνουν. Έχει γίνει μια διασπορά των μονάδων για λόγους μικροκομματικούς, μικροκομματικές σκοπιμότητες και τοπικά συμφέροντα αν θέλετε, δεν έχει γίνει η αναδιάταξη η οποία είναι απαραίτητη, δεν έχει υπάρξει αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών, η ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων είναι ανεπαρκής και προχωρούν τώρα, διότι πήραν χτες ένα ηχηρό μήνυμα. Ο κόσμος θέλει άλλη πολιτική, άλλη οικονομική πολιτική, άλλο τρόπο διαχείρισης των δημοσίων και αντί γι' αυτό προχωρούν, εξαγγέλλουν μείωση της θητείας, αδιαφορώντας αν αυτό οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας.

Γνωρίζω ότι για επιχειρησιακούς λόγους η στρατιωτική ηγεσία είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι. Αυτό ήμουν έτοιμη να σας πω, πριν από λίγο μας έδωσε μια πληροφορία ο Πάρις Καρβουνόπουλος, ο στρατιωτικός συντάκτης του «City» και μας είπε ότι υπάρχει μια μελέτη του Επιτελείου, η οποία λέει ότι σε περίπτωση μείωσης της θητείας, θα πρέπει να υπάρξει πρόσληψη 20.000 μονίμων στρατιωτικών.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό σας είπα, δεν έχει υπάρξει…

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτό δεν έχει προχωρήσει.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι βέβαια. Αντίθετα οι επαγγελματίες οπλίτες έχουν μειωθεί γιατί κάποιοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες επί Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός ώστε να μην έχουμε προβλήματα με την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Παπανδρέου να ρωτήσω κάτι: ανεξαρτήτως αυτών των ελλείψεων που επισημαίνετε ή τις αδράνειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της μείωσης της θητείας ποια είναι η θέση του;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε κ. Καραγιάννη, όλες οι μειώσεις στη θητεία έχουν γίνει επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αλλά οι μειώσεις γίνονταν με βάση κάποιο σχεδιασμό, έναν προγραμματισμό.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τώρα υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω μείωση; Αυτό είναι το ερώτημα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας είπα, εμείς στο δικό μας πρόγραμμα έχουμε τη μείωση αλλά πρώτα θα πρέπει να πληρωθούν οι προϋποθέσεις που σας ανέφερα παραπάνω.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Οι οποίες προϋποθέσεις πόσο χρόνο θέλουν για να πληρωθούν, κατά την άποψή σας;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, αυτό είναι θέμα μελέτης. Θέλει άμεσα πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και άμεσα να προχωρήσουμε στην αλλαγή της δομής. Δεν είναι θέμα πολύ μεγάλου χρόνου, είναι θέμα ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών δεν σημαίνει περαιτέρω κόστος και επιβάρυνση οικονομική;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι επαγγελματίες οπλίτες σίγουρα στοιχίζουν περισσότερο από ότι οι κληρωτοί. Αλλά στο Ναυτικό και την Αεροπορία για παράδειγμα, λόγω του εξοπλισμού και των προϋποθέσεων που υπάρχουν εκεί, χρειάζεται να είναι επαγγελματίες οπλίτες, τους κληρωτούς τους έχουν για καφέδες και για να φυλάνε σκοπιά. Και μάλιστα τα τελευταία χρόνια ενώ το Ναυτικό για παράδειγμα ζητούσε σε μια ΕΣΣΟ το 2008 700, του έδωσαν 2.500.

Είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι η μετάταξη από το Στρατό στο Ναυτικό και την Αεροπορία. Πάρα πολλοί επώνυμοι, ή παιδιά επωνύμων ή γνωστών, ή ημετέρων, κάνουν τη θητεία τους στο σπίτι τους, ενώ έχουμε προβλήματα στελέχωσης των Μονάδων στον Έβρο και στα νησιά. Εκεί η στελέχωση είναι κάτω από το 50%, είναι πράγματα απαράδεκτα αυτά.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε και μια προσωπική όπως τη χαρακτήρισε άποψη το πρωί μιλώντας στη κρατική τηλεόραση, είπε ότι θα πρέπει σε Αεροπορία και Ναυτικό να είναι μόνο μόνιμοι.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μα νομίζω ότι και η κα Παπανδρέου συμφωνεί σε αυτό.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα εγώ συμφωνώ σε αυτό και εγώ του έχω κάνει επανειλημμένα ερωτήσεις γιατί έκαναν όλες αυτές τις μετατάξεις και είχα προτείνει να καταργηθούν οι μετατάξεις και να πηγαίνουν στο Ναυτικό και στην Αεροπορία οι ελάχιστοι που ζητάνε και πρέπει κι αυτοί σταδιακά να καταργηθούν.

Έχουν γεμίσει το Ναυτικό και την Αεροπορία δεν έχουν που να μείνουν δεν έχουν που να καθίσουν, που να πάνε και τους στέλνουν στα σπίτια τους.

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Να ρωτήσουμε τώρα κάτι άλλο να φύγουμε από αυτό το θέμα γιατί νομίζω το εξαντλήσαμε, μας είπατε με σαφήνεια την άποψή σας. Εγώ θέλω να ρωτήσω γι' αυτή τη συζήτηση που ξεκινάει μετά το αποτέλεσμα το εκλογικό, για συνεργασίες και για συνεργασία ενδεχομένως του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό. Χτες ακούσαμε και τον κ. Μπίστη εδώ να μας λέει ότι προτείνει συνεργασία με τον Συνασπισμό όχι με το ΣΥΡΙΖΑ. Το Συνασπισμό και τους Οικολόγους, να ανοίξει ένας διάλογος δηλαδή για μια ενδεχομένως κυβερνητική μελλοντική συνεργασία. Ποια είναι η άποψη σας; Και θεωρείτε ότι θα πρέπει να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε κ. Κουβαρά, εμείς έχουμε πει ότι ο στόχος μας είναι στις εθνικές εκλογές να έχουμε αυτοδυναμία και αυτό τον στόχο δεν τον αλλάζουμε. Από εκεί και πέρα σίγουρα θέλουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και θα τις επιδιώξουμε με όλες τις δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα θέματα. Αλλά θέλουμε αυτοδυναμία και αυτός ο στόχος είναι εφικτός, θα τον επιδιώξουμε και νομίζω ότι θα τον καταφέρουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Παπανδρέου. Καλό σας μεσημέρι

Και εγώ σας ευχαριστώ. Γεια σας