Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου στον Flash 96,1 και στους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο και Γ. Σταματόπουλο

Συνεντεύξεις

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να πάμε στο ΠΑΣΟΚ και στην αρμόδια Υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θέματα Άμυνας, την κα Βάσω Παπανδρέου. Καλή σας ημέρα κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Γεια σας.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αντιδράσατε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Άμυνα της χώρας δεν είναι ένα θέμα με το οποίο μπορούμε να παίζουμε προεκλογικά παιχνίδια για μικροκομματικούς στόχους. Πρέπει να είμαστε σοβαροί. Και η σοβαρότητα θέλει μελέτη, θέλει προγραμματισμό, θέλει σχέδιο και όχι απλώς εξαγγέλλουμε προεκλογικά και μετεκλογικά, την επόμενη της μεγάλης ήττας της Νέας Δημοκρατίας ότι θα μειώσουμε τη θητεία.

Κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω, ότι όλες οι μειώσεις της θητείας έχουν γίνει επί ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία όπως είπε και ο κ. Κύρτσος το 2004 έλεγε για 6μηνη θητεία. Μετά είπε, ότι οι νέοι στα 18 τους χρόνια θα υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο Στρατό.

Όλα αυτά είναι σπασμωδικά μέτρα χωρίς να υπάρχει μία σοβαρή μελέτη για το πώς πρέπει να γίνει αυτή η μείωση, γιατί μπορεί να γίνει, αλλά είναι απαραίτητες ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, να αλλάξει η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, να καταργήσουμε μονάδες …

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με το θέμα της μείωσης αυτό καθ’ αυτό δεν διαφωνείτε κα Παπανδρέου, έτσι δεν είναι;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν το κάνει τώρα; Βεβαίως διαφωνούμε, διότι αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα στο στρατό περίπου 35.000 με 38.000 άτομα. Δεν μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης πριν από ένα χρόνο περίπου να αυξάνει την οροφή του στρατού κατά 10.000, να έχουμε έλλειμμα με τα σημερινά δεδομένα και να μειώνει και τη θητεία χωρίς να έχει προχωρήσει σε κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως είναι η αλλαγή της δομής, συγκέντρωση των δυνάμεων με κατάργηση μονάδων, αλλαγή της εκπαίδευσης, μεγάλη αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών και αλλαγή στην εκπαίδευση.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εντάξει, ας δεχτούμε ότι …

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν δεν τα κάνει αυτά η μείωση απλώς θα υπονομεύσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων δυνάμεων και την άμυνα της χώρας.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αλλά με συγχωρείτε, επειδή πώς μπορείτε να αποδείξετε ότι η θητεία στηρίζει την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων; Ήδη καταργείται στο Ναυτικό το Πολεμικό και στην Πολεμική Αεροπορία, γιατί εκεί θεωρείται ότι πρέπει να είσαι ειδικός, να είσαι ουσιαστικά επαγγελματίας για να κάνεις καλή δουλειά.

Γιατί στο στρατό επιμένουμε σε μία μαζική αντίληψη, ενώ όταν δούμε πως διεξάγονται οι σύγχρονοι πόλεμοι, είναι ειδικές μονάδες, με ειδική εκπαίδευση και όλα αυτά, πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν άνθρωποι που περνάνε 9 μήνες από το στρατό.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, για τα θέματα αυτά υπάρχουν οι ειδικοί, οι ειδικοί στη θεωρία του πολέμου, στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχουν τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία και δεν μπορεί να προχωράμε σε τέτοια μέτρα και με αντίρρηση της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ε, καλά, με συγχωρείτε, η στρατιωτική ηγεσία θέλει να διαχειρίζεται τους κληρωτούς και τις οικογένειές τους, έχουμε μία στρατιωτική γραφειοκρατία που εδρεύει στα κέντρα των μεγάλων πόλεων αντί να είναι σε στρατόπεδα …

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτή τη στιγμή κ. Κύρτσο οι μονάδες οι παραμεθόριες στον Έβρο και τα νησιά έχουν στελέχωση κάτω από το 50%. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν μονάδες στη χώρα μας που έχουν στελέχωση 10%. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί λένε, ότι όλα αυτά τα στοιχεία …

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν εξαρτάται μόνο από τους οπλισμούς, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ανθρώπινο δυναμικό.

Εμείς λέμε να μειωθεί, αλλά πρώτα πρέπει να γίνουν κάποια άλλα πράγματα. Εάν μειωθεί τώρα έτσι όπως είναι, θα έχουμε ένα τεράστιο έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στο στρατό.

Όσο για το Ναυτικό και την Αεροπορία, εγώ συμφωνώ, ότι πρέπει σταδιακά να πάμε στην κατάργηση των κληρωτών. Το πρώτο βήμα όμως που πρέπει να γίνει είναι η κατάργηση των μεταθέσεων. Δεν μπορεί τώρα το Ναυτικό να ζητάει 700 άτομα και να του δίνουν 2.500 και να μην έχουν που να καθίσουν …

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και των μετατάξεων, έτσι.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Που να μείνουν και να κάνουν τη θητεία τους στο σπίτι, γιατί εκεί είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και των μετατάξεων κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό σας λέω, των μετατάξεων.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Α, γιατί άκουσα μεταθέσεων, γι’ αυτό.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εννοώ μετατάξεων, συγνώμη.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Δηλαδή εσείς δεν διαφωνείτε με τη μείωση της θητείας, διαφωνείτε με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, αυτό μας λέτε αν κατάλαβα καλά.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και με το χρόνο. Κυρία Παπανδρέου μας ακούτε; Έχουμε κάποιο πρόβλημα σύνδεσης με τη Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπο του Κόμματος για θέματα, τώρα υπάρχει ένα ανέκδοτο το οποίο είναι πολύ χαρακτηριστικό για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες σε κάθε στρατόπεδο δηλαδή και πόσοι χρειάζεται.

Λέει, πάει ένας από τους παλιούς Λοχαγούς σε ένα στρατόπεδο το οποίο έχει περάσει, λέει, πόσες σκοπιές έχετε; Λέει, έχουμε τη σκοπιά στη θάλασσα, τη σκοπιά στο βουνό, την σκοπιά ξέρω εγώ στην πύλη και άλλη μία στο παγκάκι.

Περνάει μετά από 5-6 χρόνια όταν έχει αντισυνταγματάρχης, έχουμε τις ίδιες σκοπιές και τη σκοπιά στο παγκάκι. Μετά γίνεται Διοικητής, ξέρω εγώ του Νησιού, μα καλά λέει, ακόμα να στεγνώσει η μπογιά στο παγκάκι; Δηλαδή είχαν βάλει τη σκοπιά για να μην κόβει και είχε διατηρηθεί. Κατάλαβες, δηλαδή είναι πολύ σχετικά αυτά.

Κυρία Παπανδρέου τώρα μας ακούτε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι – ναι.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση του κ. Κύρτσου ήταν εάν διαφωνείτε και για το χρόνο και για τον τρόπο.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Όχι, επί της αρχής. Δηλαδή έστω ότι έχουμε μία κυβέρνηση που μπορεί να γίνει αποτελεσματική, ότι σε ένα χρόνο αυξάνει τον αριθμό των επαγγελματιών οπλιτών …

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν αυξάνεται σε ένα χρόνο κ. Κύρτσο, ο αριθμός των επαγγελματιών, πρέπει να γίνουν αρκετές προσλήψεις και είναι και μεγάλο το κόστος. Ο επαγγελματίας οπλίτης στοιχίζει περίπου τρεις φορές παραπάνω από τον κληρωτό.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ε, ναι, αλλά με συγχωρείτε όμως ο κληρωτός ο οποίος χάνει και ένα χρόνο επαγγελματικής απασχόλησης, τέλος πάντων της δυνατότητας να μπει στην αγορά εργασίας, γι’ αυτό και βλέπουμε μια κατάσταση στην Ελλάδα, καθυστερούν τα πανεπιστήμια, τρέχουν μετά στο στρατό, άλλοι προσπαθούν να αποφύγουν το στρατό και μπαίνουν 28-30 ετών στην αγορά εργασίας. Το κόστος αυτής της καθυστέρησης είναι πολλαπλάσιο απ’ αυτό που περιγράφετε.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριε Κύρτσο, στις ευρωπαϊκές χώρες, σε πάρα πολλές έχει καταργηθεί η υποχρεωτική στράτευση και έχουν πάει σε επαγγελματικό στρατό. Εμείς μην ξεχνάμε, ότι έχουμε μια ιδιομορφία ως χώρα λόγω της Τουρκίας.

Εάν δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα και είμαστε Βέλγιο ή Πορτογαλία ή κάποια άλλη χώρα αν δεν είχαμε τέτοιους κινδύνους, θα έπρεπε να ήταν και άλλη η οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, άλλες οι υποχρεώσεις των νέων και πολύ λιγότεροι οι εξοπλισμοί. Έχουμε αυτή την ιδιομορφία για την άμυνα της χώρας.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, με συγχωρείτε όμως, ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την ιδιομορφία θέλουμε έναν πολύ καλό επαγγελματικό στρατό και δεν θέλουμε μία μάζα, δεν πρόκειται να κάνουμε πόλεμο χαρακωμάτων με την Τουρκία αν ο μη γένοιτο μας επιτεθούν. Ή θα έχουμε τις μονάδες που θα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα ή όλοι αυτοί που περιγράφουμε με τα μέσα, με τις μετατάξεις, με τους 9 μήνες θα είναι το κρέας για τα κανόνια.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας είπα, ότι χρειάζεται σχέδιο και προγραμματισμός. Πρώτον, χρειάζεται ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων, αλλά χρειάζεται να μειωθούν τα στρατόπεδα, να γίνει συγκέντρωση των δυνάμεων και να υπάρξει ηλεκτρονική φύλαξη, ώστε να μην ταλαιπωρούμε τα νέα παιδιά για τη φύλαξη.

Χρειάζεται αλλαγή της εκπαίδευσης. Βεβαίως η εκπαίδευση που παίρνουν σήμερα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Και αν μένουν κάποιους μήνες στο στρατό θα έπρεπε τα νέα παιδιά να αποκτούν και κάποιες εμπειρίες και κάποιες γνώσεις. Αυτά πρέπει να γίνουν και να μειωθεί η θητεία.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Παπανδρέου έχετε κάνει μια εκτίμηση αυτό το μέτρο πόσο θα μειώσει το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας είπα, η εκτίμηση είναι ότι το έλλειμμα στις Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι γύρω στις 35.000 - 38.000.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενώ υπολογίζετε ότι υπηρετούν σε σταθερή βάση πόσοι το στρατό;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σήμερα με την περσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ η οροφή είναι 103.000, ήταν 93.000. Εγώ δεν κατάλαβα γιατί αυξήσανε την οροφή, γιατί και στις 93.000 έχουμε πάλι έλλειμμα. Τώρα το έλλειμμα θα αυξηθεί πάρα πολύ. Δηλαδή δεν μπορεί τη μία μέρα να αυξάνουμε την οροφή και την άλλη να μειώνουμε τη θητεία χωρίς να αυξάνουμε τους επαγγελματίες οπλίτες.

Αυτό είναι αλλοπρόσαλλες καταστάσεις, αλλοπρόσαλλη πολιτική που δείχνει σπασμωδικές κινήσεις και δεν επιτρέπεται ειδικά στα θέματα της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων να υπάρχουν σπασμωδικές κινήσεις.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν η κα Βάσω Παπανδρέου, Πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Άμυνας, Βουλευτής του Κόμματος. Ευχαριστούμε πολύ κα Παπανδρέου

Κι εγώ ευχαριστώ