Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Τσιούτσια και Τάκη Σαράντη.

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού να ξεκινήσουμε; Από Βρυξέλλες, από τα οικονομικά μέτρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι καλύτερα να ξεκινήσουμε από εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπανδρέου, δεν ξέρω αν περάσαμε τις εξετάσεις, γιατί βλέπω και ένα τίτλο σήμερα στο «ΒΗΜΑ»: «Περνάει τις εξετάσεις η Ελλάδα στις Βρυξέλλες». Το ζητούμενο είναι, μπορούμε να πάρουμε παράταση; Γιατί υπάρχει και μια τέτοια κουβέντα, έτσι δεν είναι; Ώστε τα μέτρα να μην είναι εδώ και τώρα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, το να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010 είναι αδύνατον. Άρα καλό θα είναι να έχει ένα πρόγραμμα η Κυβέρνηση, το οποίο να είναι πειστικό, ότι θα το μειώσει σε χρόνο πέρα από το 2010. Το κακό είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει πάρει επανειλημμένως μέτρα, έχει υποβάλλει επανειλημμένως προγράμματα, τα οποία όμως δεν έχουν υλοποιηθεί και η αξιοπιστία μας ως χώρα πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολύ μειωμένη. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν αλλά είναι νομίζω παράλογο από την πλευρά τους να ζητάνε να μειωθεί το έλλειμμα μέσα σε ένα χρόνο σε τέτοιο βαθμό, δεν γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πολύ περισσότερο, συγνώμη που σας διακόπτουμε κα Παπανδρέου, όταν δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι εκεί στις Βρυξέλλες την κρίση έτσι όπως ήρθε.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε τώρα για να είμαστε ειλικρινείς τα ελλείμματα στην Ελλάδα δεν οφείλονται κυρίως στην κρίση. Το 2008 που δεν είχε εμφανιστεί η κρίση ακόμη εδώ, το έλλειμμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτά που είχαν προϋπολογίσει, το 2007 το ίδιο, άρα δεν είναι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και οι εγγενείς αδυναμίες…

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: …είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έχουν και τα προηγούμενα. Τώρα υπάρχει και η κρίση αλλά δεν μπορεί να λέει ο κ. Παπαθανασίου ότι το έλλειμμα του 2009 το προϋπολογίζει σε 3,7 όταν ο κ. Δούκας ή άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και η Τράπεζα της Ελλάδος λένε για 7%. Έχουν ξεφύγει τα πάντα.

Ο δανεισμός, στον προϋπολογισμό του 2009 που ψήφισαν, προβλεπόταν 40,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ήδη μέχρι πριν 10 μέρες είχε φτάσει στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιγράφεται όπως το είπατε, εκτός ελέγχου. Στο ενδεχόμενο που το ΠΑΣΟΚ θα είναι Κυβέρνηση πώς θα τα βάλει τα πράγματα σε μια σειρά όταν τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου; Θα έρθετε και εσείς και θα πείτε πάλι ένα πρόγραμμα λιτότητας 4ετίας;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν το ΠΑΣΟΚ θα είναι Κυβέρνηση και βεβαίως θα βρει μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη αλλά μην ξεχνάτε ότι σε δύσκολες καταστάσεις τα έχουμε καταφέρει. Υπάρχει και εμπειρία και τεχνογνωσία και ταυτόχρονα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να βάζουμε συγκεκριμένους στόχους και να τους επιτυγχάνουμε.

Δεν σημαίνει ότι έχουμε κανένα μαγικό ραβδί και ότι άμεσα θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Το θέμα είναι να μπει ένα σχέδιο μπροστά και μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει τη χώρα σε σταθεροποίηση αλλά και ανασυγκρότηση της οικονομίας μας.

Υπάρχουν δυνατότητες. Πρώτον πρέπει να δοθεί έμφαση σε καινούριες δραστηριότητες που αφορούν την τεχνολογία, καινοτομία, να επενδύσουμε όπως έχουμε πει στην παιδεία. Να ενισχύσουμε πραγματικά τις επιχειρήσεις και όχι το τραπεζικό σύστημα. Θα διαφοροποιήσουμε το φορολογικό σύστημα ώστε να πληρώσουν κάποιοι και κάποιοι άλλοι να ελαφρυνθούν. Στην Ελλάδα αυτοί που έχουν τα πολλά συνήθως και φοροδιαφεύγουν και έχουν φοροαπαλλαγές μεγάλες, τις οποίες τις επέτεινε πάρα πολύ η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία 5,5 χρόνια.

Όλο αυτό το πράγμα θα αλλάξει, πρέπει να γίνει ένας περιορισμός της σπατάλης, η οποία υπήρχε αν θέλετε και από πριν αλλά τώρα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Γιατί χρειαζόταν να δημιουργηθούν 657 καινούριοι φορείς και Οργανισμοί στο δημόσιο και 457 καινούριες Επιτροπές.

Όλα αυτά είναι μια σπατάλη χωρίς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….αποτέλεσμα, λέτε.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για να εξυπηρετήσουμε κάποιους. Εδώ πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή, να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα χρήματα αντί να τα δίνουμε στις Τράπεζες να τα δώσουμε σε επιχειρήσεις να πληρώνουν τα δάνειά τους για να έχουν και οι Τράπεζες ρευστότητα που είναι απαραίτητο αλλά και οι επιχειρήσεις να μην κλείνουν, να δημιουργούν απασχόληση.

Θα ενισχύσουμε την απασχόληση των νέων με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών κλιμακωτά για τέσσερα χρόνια ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων και βεβαίως όπως είπα, κάποιοι θα πληρώσουν. Θα επαναφέρουμε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά προϋποθέτουν κάτι κα Παπανδρέου. Προϋποθέτουν εκλογές.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι είπαμε για μετά τις εκλογές μιλάμε, δεν μιλάμε για πριν τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα απλά ένα σκαλί πριν. Θα χρησιμοποιήσετε τελικά αν δεν γίνουν οι εκλογές τώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να κάνετε εκλογές;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε. Νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφής, ότι εμείς θα στηρίξουμε τον κ. Παπούλια αλλά μετά τις εκλογές. Γιατί η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές και ο κ. Παπούλιας είναι προτιμότερο να έχει μια νωπή λαϊκή εντολή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει Πρωθυπουργός, υπάρχουν Υπουργοί αλλά η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδη πράγματα. Εδώ βλέπουμε σε όλους τους τομείς να υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Και όσο μένει αυτή η Κυβέρνηση τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Είχαμε ευρωεκλογές, οι ευρωεκλογές έδωσαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία και έστειλαν και ένα μήνυμα σε όλους με την αποχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα έπρεπε να γίνει, να πέσει η Κυβέρνηση;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο κόσμος τι ζητάει; Αλλαγή πολιτικής. Και βγαίνει μετά ο κ. Καραμανλής σαν να μην υπήρξαν οι ευρωεκλογές και λέει εγώ συνεχίζω την ίδια πολιτική, ξαναβάζω φόρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και προωθώ τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις χωρίς να αλλάξω τίποτε.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια διάσταση μεταξύ της λαϊκής θέλησης που εκφράστηκε είτε με την ψήφο είτε με την αποχή και της κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται ότι κυβερνά τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πηγαίνει όμως με τέτοια αντιλαϊκά μέτρα η Κυβέρνηση, τότε εν γνώσει της εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν τα αποδέχεται ο κόσμος και ας χάσει στις εκλογές.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ δεν θα ήμουν αντίθετη σε αντιλαϊκά, όπως τα λέτε, μέτρα, εάν αυτά τα μέτρα είχαν μια λογική και είχαν και κάποιο αποτέλεσμα. Όταν σε περίοδο οικονομικής κρίσης επιβαρύνεις τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μειώνεις τη ζήτηση. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τονώσουμε τη ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης, να ενισχύουμε την κατανάλωση ώστε να μην έχουμε τεράστια μείωση της παραγωγής.

Το τελευταίο τρίμηνο είχαμε μείωση βιομηχανικής παραγωγής κατά 25%. Αντί να ενισχύσει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αυτούς που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, αντί να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μην κλείσουν, επιβάλλει επιπλέον μέτρα, τα οποία θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Δεν είναι το θέμα να λέμε ότι είναι αντιλαϊκά μέτρα και η Κυβέρνηση παίρνει πολιτικό κόστος.

Μία Κυβέρνηση όταν χρειαστεί πρέπει να πάρει και αντιλαϊκά λεγόμενα μέτρα. Θα πρέπει όμως να έχει ένα σχέδιο. Χωρίς σχέδιο και απλώς με επιβαρύνσεις και αύξηση συνεχώς των επιβαρύνσεων η τρύπα τελικά, η οποία υπάρχει γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα σε αυτό το σκηνικό όμως όπως μας το περιγράφετε, το οικονομικό καθεστώς με τις συνέπειές του και στους εργαζόμενους κλπ. έχουμε και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος με τα σκάνδαλα, με τη Siemens τώρα, αυτή την ιστορία με τη Siemens.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας κοστίσει ο κ. Τσουκάτος;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς νομίζω είχαμε μια σαφή θέση από την αρχή. Τρεις φορές έχουμε κάνει πρόταση να γίνει Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή και τρεις φορές το απέρριψε η Νέα Δημοκρατία. Μιλάω μόνο για τη Siemens γιατί είχαμε κάνει πρόταση και για άλλες υποθέσεις.

Και τώρα πάλι λέμε να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, που την έκλεισε νύχτα ο κ. Καραμανλής και να πάμε σε Εξεταστική Επιτροπή. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια και για όποιον υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται τίθεται εκτός κόμματος μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Είμαστε σαφείς, θέλουμε το θέμα της Siemens, να αποτελέσει μία ευκαιρία να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, έστω και αν χρειαστεί να ματώσουμε ως κόμμα.

Είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και όχι μόνο αυτό, και το Βατοπέδι και τις υποκλοπές και τον ΓΕΡΜΑΝΟ και τα ομόλογα. Δηλαδή σε μία σειρά από σκάνδαλα η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε πολιτική συγκάλυψης όλων των υποθέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θα πρέπει κα Παπανδρέου να γνωρίσουμε ότι εσείς σε ανύποπτο χρόνο, δεν θυμάμαι πως το είχατε πει, στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός σας είχατε μιλήσει για κάποια πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, από τότε στο ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές. Έχουν γίνει αλλαγές με την εκλογή νέων προσώπων και κάποια πρόσωπα έχουν απομακρυνθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ότι φαίνεται γνωρίζατε πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν αλλάξει και οι διαδικασίες. Έχουμε το πόθεν έσχες εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ και τώρα νομίζω ότι θα προχωρήσουμε σε ακόμη πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη διαφάνεια της χρηματοδότησης των κομμάτων. Ήδη στο Εθνικό Συμβούλιο μας ενημέρωσαν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πολλά βιβλία πια.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει διαφάνεια παντού, ότι θα μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, για να ξαναποκτήσει πλέον η πολιτική την εμπιστοσύνη. Στο δημόσιο τομέα, στο κράτος έχουμε προτείνει μία σειρά από μέτρα, όπως είναι οι υπογραφές Υπουργών, Νομαρχών, Δημάρχων, στο διαδίκτυο διαδικασίες παντού ανοικτές και διαφανείς, όλοι οι διαγωνισμοί στο διαδίκτυο, ώστε να περιοριστεί, εγώ δεν θα πω να εξαλειφθεί, να περιοριστεί η δυνατότητα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος με αδιαφανείς διαδικασίες.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλό απόγευμα.

Και εγώ ευχαριστώ. Καλό απόγευμα