Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στην εφημερίδα «ATHENS VOICE» και στο δημοσιογράφο Ευτύχη Παλλήκαρη

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ παλεύει για την αυτοδυναμία μέχρι και το «παρά πέντε» της κάλπης αλλά την είχε και παλιότερα, πάνω από μια φορά μάλιστα, χωρίς να αποφύγει τα λάθη και, τελικά, την ήττα. Ποια είναι η εγγύηση ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει;

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παλεύουμε για μία ισχυρή αυτοδυναμία. Και τονίζω το «ισχυρή», στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον με ισχυρή κυβέρνηση. Δεν σημαίνει αυτό, ότι δεν θα αναζητήσουμε συναινέσεις και συνεργασίες, έστω και σε επί μέρους ζητήματα. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ισχυρή αυτοδυναμία.

Δεν είναι αλαζονεία, δεν είναι εξουσιαστική διάθεση, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν ορισμένοι. Κάναμε τις προτάσεις μας στα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Δεν εισακουστήκαμε. Δεν υπάρχουν προγραμματικές συζητήσεις. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλούμε για μετεκλογικές συνεργασίες.

Αλλά η Ελλάδα δεν περιμένει, όπως δεν περιμένουν και τα προβλήματα. Καλούμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να σκεφτούν για τη χώρα. Στο ΠΑΣΟΚ πήραμε το μάθημά μας, με τις δύο απανωτές εκλογικές ήττες.

Εγώ είπα πολύ σκληρά πράγματα μετά από την ήττα του 2007. Πολλοί με κατηγόρησαν , αλλά ήταν πράγματα που έπρεπε να ειπωθούν. Και ήταν μια παρέμβαση που συνέβαλε σε μεγάλες αλλαγές ,μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη κουβέντα που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν για εκείνους που ράβουν κοστούμια και ταγιέρ. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνον με την κυβέρνηση, έχει να κάνει με ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

Αλλάξαμε. Και τώρα μπορούμε να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, χωρίς να ντρεπόμαστε για το έργο μας, που ήταν μεγάλο, αλλά και με επίγνωση των λαθών μας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ εξακολουθεί να μιλά για ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει πρόγραμμα και σχέδιο και έναν Γ. Παπανδρέου που τάζει λαγούς με πετραχήλια, χωρίς αντίκρισμα. Δεν είναι βάσιμη αυτή η κριτική; Γιατί πράγματι έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις τελευταία.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν υπάρχει δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που να μην είναι κοστολογημένη , όπως και δεν υπάρχει πολιτική που να μην έχει συζητηθεί ευρύτατα. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους. Το καταθέσαμε σε ανύποπτο χρόνο, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ακόμα και η Ένωση ελληνικών Τραπεζών δεν είχε αντιρρήσεις επί της αρχής.. Και τώρα μας καλεί η ΝΔ να το αποδοκιμάσουμε. Πρόκειται για ακόμα μία εξαπάτηση του ελληνικού λαού από την πλευρά της ΝΔ.

Και φυσικά, δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση στα δημοσιονομικά. Αλλά πρέπει να σας πω, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει παραλάβει οικονομικό χάος δύο φορές από τη ΝΔ. Και το ’81 και το ’93. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τον πολίτη. Έτσι θα γίνει και τώρα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια αίσθηση ότι το χρέος και το έλλειμμα είναι μια σχετικά απλή υπόθεση να αντιμετωπιστεί, εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, την ώρα που πληρώνουμε ακόμα χρέη-κατά τη ΝΔ- της προηγούμενης διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η «μαγική συνταγή» που δεν είχε η ΝΔ;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Υπάρχει το νοικοκύρεμα, για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Τώρα, για τα χρέη και ποιος τα δημιούργησε, ρωτήστε καλύτερα τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Παπαθανασίου. Αν και θεωρώ ότι και οι δύο θα σας παραπέμψουν στον κ. Καραμανλή.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε, τελικά, περιθώρια συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κατακτήσετε την αυτοδυναμία;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, δεν έχει σημασία τι βλέπω εγώ. Σημασία έχει τι λένε οι πολίτες. Οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της συνεργασίας, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θέλει αυτόνομη πορεία και βάζουν ως πρώτο στόχο το ΠΑΣΟΚ. Ας τους κρίνει ο λαός, τόσο για τις προθέσεις τους, όσο και για το αποτέλεσμα της στάσης τους. Η δική μας στάση υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας δεν πρόκειται να αλλάξει.