Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στην εφημερίδα "Real News" και στο δημοσιογράφο Π. Καρβουνόπουλο.

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Καραμανλή, έχει προχωρήσει με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες προμήθειας εξοπλισμών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Σε όλες τις περιπτώσεις η μέθοδος που έχει ακολουθήσει είναι αυτή της διακρατικής συμφωνίας. Το ΠΑΣΟΚ – σε περίπτωση εκλογικής του νίκης- δεσμεύεται από αυτές τις διαδικασίες ή θα προχωρήσει σε επανεξέταση των συμφωνηθέντων;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι προμήθειες αυτές γίνονται με απευθείας ανάθεση, χωρίς αξιολόγηση, δοκιμές και επιχειρησιακή εξέταση.

Αν και στους εξοπλισμούς αυτούς περιλαμβάνονται οπλικά συστήματα που χρειάζονται άμεσα, όμως υπάρχουν και άλλα για τα οποία δεν απαιτείται άμεσα η προμήθεια, στον αριθμό τουλάχιστον που ανακοινώθηκε.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον υπάρχει συνολικός σχεδιασμός των αναγκών αλλά και σαφείς προτεραιότητες. Είναι αντίθετο βεβαίως με τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί η Κυβέρνηση.

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης είναι πράγματι παράλογο η Κυβέρνηση να προχωρεί σε αποφάσεις και να δεσμεύει τεράστια ποσά για νέα εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς μάλιστα να τηρεί στοιχειώδεις διαδικασίες.

Το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση θα επανεξετάσει την αναγκαιότητα των οπλικών συστημάτων και τον τρόπο προμήθειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε επισημάνει πολλές φορές την αδυναμία της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, να συντηρήσει τα οπλικά συστήματα που ήδη διαθέτουμε, αν και από την κυβερνητική πλευρά κατηγορούν τους υπουργούς Άμυνας του ΠΑΣΟΚ ότι αγόρασαν όπλα χωρίς να συνάψουν συμφωνίες τεχνικής υποστήριξης. Να υποθέσουμε ότι δική σας προτεραιότητα θα είναι η συντήρηση του οπλοστασίου μας κι όχι νέες αγορές;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αδιαφορεί, παρά τις κραυγές αγωνίας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών, με συνέπεια την χαμηλή διαθεσιμότητα και την απαξίωση σε επικίνδυνο βαθμό του υπάρχοντος σύγχρονου υλικού, για το οποίο οι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί με πολλά δις ευρώ.

Για παράδειγμα ενώ ο τομέας έρευνας διάσωσης είναι σημαντικός για τα εθνικά μας θέματα η Κυβέρνηση αδιαφορεί και δεν ενεργοποιεί τα υπάρχοντα οκτώ (8) σύγχρονα ελικόπτερα που παραμένουν αχρησιμοποίητα στο Λιμενικό Σώμα και την Πυροσβεστική, ενώ προχωρεί στην προμήθεια 15 ελικοπτέρων.

Το 2003 ενώ υπογράφηκε η συμφωνία για την προμήθεια των Leopard δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία για τα πυρομαχικά, είχε όμως ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθειά τους. Μετά από 5,5 χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, απλώς αδιαφορία και αδράνεια.

Σήμερα η κυβέρνηση προχωρεί σε προμήθεια νέων φρεγατών, ενώ οι υπάρχουσες δεν έχουν ανταλλακτικά.

Η διαθεσιμότητα των μαχητικών αεροπλάνων δεν βρίσκεται στο επίπεδο που απαιτείται λόγω επίσης έλλειψης ανταλλακτικών.

Τα θέματα αυτά βεβαίως και είναι άμεσης προτεραιότητας.

Οι καινούργιοι εξοπλισμοί πρέπει να βασίζονται σ’ ένα σύστημα συνολικής αμυντικής και επιχειρησιακής σχεδίασης. Μόνον έτσι θα έχουμε τις πραγματικές ανάγκες για την άμυνα της χώρας.

Η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση του 2001, που αποτελούσε μια σοβαρή προσπάθεια μείωσης του κόστους και αύξησης της αποτελεσματικότητας, καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε στη χρησιμότητα των πολυδάπανων εξοπλιστικών προγραμμάτων ως μέσον άσκησης διπλωματίας; Η λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία»,ξεκίνησε επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε από τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Έχει αποτελέσματα αυτή η πρακτική;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κάθε επιλογή αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, που να συνδυάζει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, τις δυνατότητες και προοπτικές συνεργασίας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, το κόστος αυτών στη διεθνή αγορά, σε συνδυασμό και με την ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Κάθε επιλογή που στηρίζεται σε ένα μόνο παράγοντα είναι σε λάθος κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκφράσατε κάποιες ενστάσεις για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Παρόλα αυτά θα σας ρωτήσω με δεδομένο ότι οι εκλογές έτσι κι αλλιώς δεν είναι μακριά. Έχετε στο σχεδιασμό σας την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης της στρατιωτικής θητείας;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το 2004 η Ν.Δ. είχε υποσχεθεί εξάμηνη θητεία. Μετά από 5,5 χρόνια αδράνειας, μετά τη μεγάλη ήττα στις Ευρωεκλογές και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, προχωρούν έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα στην μείωση της θητείας στους εννέα μήνες. Χωρίς αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών (το έλλειμμα θα είναι πάνω από 35.000 οπλίτες), χωρίς εισηγήσεις των αρμοδίων, προχωρούν στη μείωση της θητείας για προεκλογικούς λόγους, αδιαφορώντας για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, και τις συνθήκες διαβίωσης των κληρωτών, που θα επιβαρυνθούν δραματικά επειδή οι υποχρεώσεις και οι μονάδες παραμένουν οι ίδιες. Εμείς πιστεύουμε ότι η μείωση της θητείας είναι αναπόφευκτη, αλλά με σχέδιο, με μείωση μονάδων και στρατοπέδων που δεν χρειάζονται και αυτό είναι εφικτό σε σύντομο χρόνο ώστε να αποδεσμευτούν προσωπικό και πόροι και αυτά μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας για τα προβλήματα του προσωπικού;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ, παραδοσιακά, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα προσωπικού. Στην άμυνα της χώρας σημαντικό ρόλο παίζουν οι εξοπλισμοί, αλλά ακόμη περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό. Η στήριξη των οικογενειών των στρατιωτικών και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης με συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιτάχυνση κατασκευής κατοικιών κύρια σε ακριτικές περιοχές, η μείωση της καταπόνησης από υπηρεσίες ασφαλείας, η αξιοκρατία με την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης, με κριτήρια σύγχρονα, αντικειμενικά και μη αμφισβητούμενα, αποτελούν ορισμένα κομβικά σημεία του προγράμματός μας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες και δυσπρόσιτες περιοχές.