Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στον ALPHA 9,89 και στους δημοσιογράφους Δ. Σταυρόπουλο και Δ. Βερύκιο

Συνεντεύξεις

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα πρώτο σχόλιο μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, εμείς ζητούσαμε εκλογές εδώ και κάποιο διάστημα και θεωρούμε ότι είναι πολύ θετική προσφορά της Νέας Δημοκρατίας να οργανώσει την αποχώρησή της, γιατί όσο μένει η χώρα πάει απ’ το κακό στο χειρότερο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά πάνε στις εκλογές, όπως μας είπε λίγο πριν ο κ. Βλάχος, ο Υπουργός της κυβέρνησης, με το «μπαμπούλα», με το σκιάχτρο του ΠΑΣΟΚ…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Κάναμε» λέει «τόσα πράγματα αλλά ο λαϊκισμός τα φαλκίδευσε όλα»..

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ότι εσείς δηλαδή φταίτε για όλα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία πλέον κρίνεται από το έργο της. Και 5,5 χρόνια που είναι στη διακυβέρνηση της χώρας δε νομίζω ότι ο απολογισμός της είναι πολύ θετικός, δυστυχώς για τη χώρα, όχι για τη Νέα Δημοκρατία. Η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει καταλάβει ότι έχει υποβαθμιστεί και το κύρος της χώρας και οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Βεβαίως υπάρχει μια μικρή μερίδα των πολιτών οι οποίοι είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εννοείτε ότι κάποιοι ωφελήθηκαν, κάποιοι πλούτισαν;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένα συμφέροντα τα οποία έχουν εξυπηρετηθεί όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντα συνέβαινε αυτό κα Παπανδρέου, για να μην αδικούμε την ιστορία... Δεν ωφελήθηκαν μόνο επί Νέας Δημοκρατίας «ημέτεροι»..

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δε θα διαφωνήσω ότι πάντα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ωφελούνται, αυτό το οποίο όμως θα πρέπει μια κυβέρνηση ν’ ακολουθεί, είναι μια πολιτική που οδηγεί στην ανάπτυξη και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνούμε απολύτως.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτά τα 5,5 χρόνια, με τη λεγόμενη επανίδρυση του κράτους έχουμε μια κατάρρευση και της Δημόσιας Διοίκησης, πάντα υπήρχαν προβλήματα…

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μ’ αυτά τα συμφέροντα θα συγκρουστείτε εσείς κα Παπανδρέου;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι απαραίτητο να συγκρουστούμε, όχι γιατί θέλουμε απλώς να συγκρουστούμε, αλλά γιατί θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία η οποία είναι πιο δίκαιη. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεισφέρουν, αλλά θα πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και όχι να γίνονται ρυθμίσεις οι οποίες είναι υπέρ των ολίγων.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή δε θα βάλετε φόρους εσείς;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε πει ότι θ’ αλλάξουμε γενικά το φορολογικό σύστημα, δεν θα επιβαρύνουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αντίθετα αυτά θα πρέπει να ελαφρυνθούν. Πρέπει να επιβαρυνθούν τα υψηλά εισοδήματα και αυτοί που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Είπε ο κ. Καραμανλής χθες ότι κάνει εκλογές για τρεις λόγους: Ο ένας είναι το νοικοκύρεμα του κράτους, ο δεύτερος η μείωση, η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο τρίτος οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά τα είχε πει το 2004 και το 2007. Το ερώτημα είναι, 5,5 χρόνια τι έκανε; Τώρα τα είδε; Δεν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας χθες.

Το αντίθετο έχει συμβεί, οι μεν δαπάνες του δημόσιου τομέα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται πράγματι νοικοκύρεμα –να σας υπενθυμίσω ότι δημιούργησαν 657 καινούργιους φορείς και Οργανισμούς στο Δημόσιο και 450 περίπου καινούργιες Επιτροπές, έχουμε μια πολύ μεγάλη σπατάλη, διεύρυνση της δαπάνης. Η φοροδιαφυγή πραγματικά έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης που είναι, αν θέλετε λογικό να μειώνονται τα έσοδα λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά η φοροδιαφυγή είχε αυξηθεί πάρα πολύ και το 2004 και το 2005 και το 2006 και το 2007 που δεν είχαμε καμία οικονομική κρίση.

Και οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει πράγματι να γίνουν, αλλά ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έκανε; Για να μη λέμε διαρθρωτικές αλλαγές το ξεπούλημα κάποιων επιχειρήσεων και δημοσίων Οργανισμών με αδιαφανείς διαδικασίες. Χρειάζεται πράγματι να μπουν διαφανείς κανόνες και οι κανόνες αυτοί να δημιουργούν και το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν μια πρώτη προσέγγιση, μέχρι τις εκλογές θα τα πούμε πολλές φορές, το ξέρετε και το ξέρουμε. Καλή σας μέρα, σας ευχαριστούμε πολύ.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας.