Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στον FLASH 96 και στο δημοσιογράφο Α. Κοκορίκο

Συνεντεύξεις

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τη Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, την κα Βάσω Παπανδρέου. Καλή σας μέρα κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Είναι από τις ελάχιστες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε ζήσει όλοι μας, όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα αλλά για τις λεπτομέρειες. Για το εύρος της διαφοράς, για το τι θα γίνει μετά, για το ποιος θα είναι αρχηγός και λοιπά.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι είναι λεπτομέρεια το να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να ξεκινήσει μια καινούρια μέρα για τη χώρα. Για να βάλει ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, συνολικό, ώστε να βγούμε από την κρίση και να ξαναμπούμε σε περιόδους ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες. Η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια που είναι στην κυβέρνηση. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, και στην Ελλάδα, πρέπει να πω, ότι δεν υπάρχει η κουλτούρα διαλόγου, συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει η κουλτούρα συνεργασιών και η μέχρι σήμερα εμπειρία συνεργασιών ήταν αρνητική για τον ελληνικό λαό.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Μια φορά υπήρξε συνεργασία και ήταν αρνητική.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Αλλά το θέμα είναι ότι έτσι όπως είναι το εκλογικό σύστημα το οποίο θα εφαρμοστεί και το οποίο το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ ευνοώντας τις συνεργασίες θα πρέπει να επιδιωχθούν τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ και πιθανόν και στο μέλλον με την έννοια ποια; Ότι ακόμα και όταν θα υπάρχει αυτοδυναμία θα είναι πολύ ισχνή εάν ο νόμος Σκανδαλίδη βέβαια μακροημερεύσει και δεν τον αφήσει το ΠΑΣΟΚ να εκπνεύσει.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου, εδώ και πάρα πολύ καιρό είχε απευθυνθεί πολλές φορές προς τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, αλλά απ’ ότι γνωρίζετε η απάντηση ήταν απογοητευτική. Παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι ακόμη και αν έχουμε αυτοδυναμία δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε να έχουμε συναινέσεις και συνεργασίες, τις ευρύτερες δυνατές.

Θέλουμε πράγματι να καλλιεργηθεί αυτή η κουλτούρα του διαλόγου. Η κουλτούρα του ουσιαστικού διαλόγου, όχι των μονολόγων όπως συμβαίνει σήμερα και να υπάρχουν ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις, διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολύ μεγάλα και χρειάζεται πραγματικά να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και υποστήριξη για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αυτό είναι μέσα στη φιλοσοφία και στην πρόθεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως γνωρίζετε πολύ καλά, για τη συνεργασία χρειάζονται δυο. Δεν αρκεί ο ένας.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Αλλά υποθέτω ότι η πίεση από τον κόσμο από τους πολίτες ακόμα και από τους οπαδούς του κάθε κόμματος θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση εάν βέβαια το επιθυμούν και οι ηγεσίες και δεν το υπονομεύουν, εννοείται αυτό, με την έννοια ότι μεγαλύτερη σημασία και από τρεις, πέντε, έξι, εφτά, δέκα έδρες δεν ξέρω πόσες μπορεί να συνεισφέρει ένα μικρό κόμμα στην περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας πιο σημαντικό είναι αυτό που είπατε να έχει ευρύτερη στήριξη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με δεδομένο ότι κατά τη γνώμη μου οι συνεργασίες θα έπρεπε να βασίζονται σε συγκλίσεις προγραμματικές. Αυτό δεν βλέπω να γίνεται μέχρι τις εκλογές. Άρα οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι καλύτερο να βασίζονται σε προγράμματα και σε θέσεις, παρά σε εξαναγκασμό. Δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτοδυναμία και ένα μικρό κόμμα με έξι, εφτά έδρες όπως λέτε, θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, συνήθως οι όροι οι οποίοι μπαίνουν είναι απαράδεκτοι. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να εξαρτάται από ένα κόμμα το οποίο συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και δεν θέλει πραγματικά να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας και την ουσιαστική συμμετοχή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εάν το κάνει απλώς γιατί υπάρχει πίεση από τον κόσμο, η συνεργασία αυτή δεν θα είναι αποτελεσματική και προς όφελος των πολιτών. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει για τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, παρόλο ότι θα έχει αυτοδυναμία, γιατί τότε θα είναι πράγματι πιο αποτελεσματική η συνεργασία με άλλες κοινωνικές ομάδες και πολιτικές ομάδες, διότι δεν θα υπάρχει το στοιχείο του εξαναγκασμού.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Για να λέτε ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία σημαίνει πως υπολογίζετε βάσιμα ότι η διαφορά που υπάρχει από τη Νέα Δημοκρατία θα μεγαλώσει, θα αυξηθεί γιατί με τα σημερινά νούμερα τα οποία εμφανίζονται στις μετρήσεις δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Αυτό το ρεύμα ας το πούμε έτσι το οποίο θα είναι κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη πού θα οφείλεται κυρίως; Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που πάλι δεν πρόλαβε να μας το πει εγκαίρως ή στο ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κατάρρευσε επομένως δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τον ελληνικό λαό;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι πάρα πολλοί παράγοντες θα συμβάλλουν στο να πάει αυτή τη φορά ο κόσμος στην κάλπη και να εκφράσει τη θέλησή του με την ψήφο, είτε θετική, είτε αρνητική και όχι με την αποχή.

Εμείς πήραμε τα μηνύματα από τις ευρωεκλογές. Βεβαίως οι ευρωεκλογές είναι διαφορετικές γιατί δεν κρίνουν κυβέρνηση και έτσι πιο εύκολα ο πολίτης δεν πηγαίνει να ψηφίσει. Νομίζω όμως ότι οι πολίτες έχουν δει ότι χρειάζεται αλλαγή σελίδας στη χώρα. Αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει με την αποχή των πολιτών, αλλά με τη συμμετοχή τους, με το να εκφράσουν την προτίμησή τους στο κόμμα το οποίο περισσότερο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Πρέπει να πω ότι ιδανικές καταστάσεις δεν υπάρχουν σε καμία χώρα. Ο κάθε πολίτης μπορεί να βρει κάποια θέματα στα οποία να διαφωνεί με όλα τα κόμματα. Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ κομμάτων και είναι πάρα πολλά που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, και θα επιλέξουν το κόμμα που είναι πιο κοντά στις προσδοκίες τους, στις επιθυμίες τους, και τους δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τώρα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήδη το έχουμε παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, αλλά βεβαίως το επόμενο διάστημα και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Παπανδρέου, θα παρουσιάσει το πρόγραμμά μας, αλλά και το διάστημα έως τις εκλογές θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα στους πολίτες.

Ταυτόχρονα οι πολίτες θα κρίνουν και από την εμπειρία που έχουν από την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα η Νέα Δημοκρατία δεν κρίνεται από τα λόγια, από τις διακηρύξεις, από τις προτάσεις, από αυτά που μας είπε χθες ο κ. Καραμανλής, ότι δηλαδή τρεις είναι οι κύριοι στόχοι του η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μείωση της σπατάλης και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Εμένα μου θύμισε και νομίζω σε πάρα πολλούς πολίτες αυτά που έλεγε το 2004, που έλεγε το 2007 και χθες ήταν ένας παρατηρητής της κατάστασης και όχι ο Πρωθυπουργός ο οποίος κυβέρνησε επί πεντέμισι χρόνια.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Υποθέτω πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα κόμμα ούτε το ΛΑΟΣ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΚΕ ούτε οι Οικολόγοι Πράσινοι που να μην συμφωνούν ότι αυτά είναι τα προβλήματα. Τι πάει να πει αυτό;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως αυτά είναι τα προβλήματα. Το ερώτημα είναι τι έκανε πεντέμισι χρόνια; Δεν τα είχε δει; Και πρέπει να πω ότι τα πεντέμισι χρόνια και τα τρία θέματα τα επιδείνωσε σε απίστευτο βαθμό. Και η φοροδιαφυγή διευρύνθηκε πάρα πολύ επί Νέας Δημοκρατίας και η σπατάλη στο δημόσιο τομέα έφυγε από κάθε έλεγχο και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έκανε ήταν κυρίως για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και να κάνει παροχές σε ορισμένους.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Αυτή πάντως η ομολογημένη κατάρρευση της κυβέρνησης, ομολογημένη με την έννοια που θα μπορούσε να την πει ο ίδιος, δεν μπορεί να βγει και να πει ότι καταρρέουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή η ομολογημένη κατάρρευση δεν νομίζετε ότι μπορεί να παράξει αποτελέσματα; Δηλαδή ακόμα και κάποιος που είναι ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας και ιδεολογικά τοποθετημένος στην παράταξη όταν ο ίδιος ας πούμε λέει ότι εμείς δεν μπορούμε.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, χθες νομίζω ότι επεσήμανε προβλήματα υπαρκτά, αλλά δεν μπορεί να πείσει κανέναν, ούτε τους οπαδούς του, ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, διότι στη θέση αυτή ήταν επί πεντέμισι χρόνια και όπως είπα τα προβλήματα αυτά τα διεύρυνε, τα μεγάλωσε και δεν τα αντιμετώπισε.

Νομίζω ότι όλοι οι πολίτες που χθες είδαν τον Πρωθυπουργό, κατάλαβαν ότι είχε δίκιο το ΠΑΣΟΚ που ζητούσε εκλογές γιατί δεν υπήρχε κυβέρνηση. Υπήρχε ακυβερνησία στη χώρα.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Αυτό το αρνητικό ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας για τον Καραμανλή πάντως, επειδή οι 30 μέρες δεν είναι πολλές αλλά δεν είναι και λίγες, δεν νομίζετε ότι θα μπορέσει να το καλύψει μέχρι τότε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν νομίζω γιατί έχει και εσωκομματικό πρόβλημα. Θα θυμόσαστε τις προηγούμενες ημέρες σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαμε μια παρουσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήτανε κωμικοτραγική. Στελέχη, υπουργοί να βγαίνουν δημόσια και να προτείνουν στον Πρωθυπουργό, ή να τον εκβιάζουν, ή να ζητούν να πάρει κάποια θέση και ο Πρωθυπουργός να σκέπτεται στου Μαξίμου.

Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους και η ενασχόληση των πάντων με τα εσωκομματικά τους έδειχνε πράγματι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία.

Με την απόφαση να πάει σε εκλογές όπως είναι γνωστό διαφωνεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Άρα δεν πάνε ως στρατός στις εκλογές, αλλά ως διαλυμένη κατάσταση. Τώρα το πώς θα δώσουν την εκλογική μάχη είναι δικό τους θέμα, δεν νομίζω ότι απασχολεί την ελληνική κοινωνία.
Αυτό που μας απασχολεί εμάς και τους πολίτες είναι να δούμε το αύριο, να δούμε την προοπτική της χώρας, το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα οξυμένα πράγματι προβλήματα και πώς θα δώσουμε ξανά ελπίδα στον Έλληνα πολίτη.