Συνέντευξη Β. Παπανδρέου στην "Ελευθεροτυπία" και στο δημοσιογράφο Τ.Παππά

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 1981 υποσχεθήκατε αλλαγή. Το 1993 ανασυγκρότηση της χώρας. Το 1996 εκσυγχρονισμό. Σήμερα τι; Ποιό είναι το διακύβευμα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σήμερα η προτεραιότητα είναι η έξοδος από την παρακμή. Είναι κατάντια η πορεία της χώρας τα τελευταία 5,5 χρόνια. Ο Γ. Παπανδρέου το συνόψισε με το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Πέσαμε 35 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα, επί Καραμανλή. Διανοείστε τι σημαίνει αυτό; Αφήστε τα υπόλοιπα, που τα ξέρει ο πολίτης, για την ανεργία , για το χρέος και το έλλειμμα. Η ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο θέμα. Ο κ. Καραμανλής παρέλαβε μία χώρα με αξιοπιστία, με αυτοπεποίθηση, λίγο πριν από τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες και τώρα παραδίδει το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Γίναμε πάλι οι καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης, όπως επί Μητσοτάκη.
Η χώρα χρειάζεται αλλαγή. Ο Γιώργος Παπανδρέου προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό για τη δύσκολη, αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση στις Βρυξέλες. Μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα, αλλά πρώτα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες. Ζητούμε ισχυρή αυτοδυναμία, και δηλώνουμε ότι έχουμε πάρει το μάθημα που μας έδωσε ο ελληνικός λαός με τις δύο απανωτές εκλογικές ήττες. Αλλάξαμε πρώτα εμείς και τώρα ζητούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα. Γνωρίζουμε ότι τίποτε δεν έχει κριθεί. Δεν στεκόμαστε στα γκάλοπ του προηγούμενου διαστήματος. Δεν θεωρούμε ότι η ΝΔ θα παραδώσει αμαχητί. Άλλωστε, αυτό το δείχνει και η εκστρατεία λάσπης απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου που έχουν ξεκινήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση πρωτιάς του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως αυτοδυναμία η απάντηση σας θα είναι ξανά εκλογές ή θα εξαντλήσετε τα περιθώρια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ των προγραμματικών συνεργασιών, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο λέμε και τώρα, το ίδιο θα λέμε και αύριο. Δεν πήραμε ποτέ θετική απάντηση , έστω για την έναρξη ενός διαλόγου. Να δούμε έστω που συμφωνούμε και που διαφωνούμε.
Σήμερα πάντως, δεν υπάρχει προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας. Γι’ αυτό ζητούμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή. Και δεσμευόμαστε ότι θα αναζητήσουμε τους όρους συμπόρευσης μετά από τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα κόμματα της Αριστεράς το ΠΑΣΟΚ είναι απλώς η άλλη όψη του νεοφιλελευθερισμού. Στο μέτωπο των πολιτικών συμμαχιών έχετε πρόβλημα. Αν χρειαστείτε στήριξη για την εφαρμογή της πολιτικής σας που θα την βρείτε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στην κοινωνία. Έχω πλέον μεγάλη εμπειρία και αντιλαμβάνομαι ότι κανείς δεν μπορεί να περάσει την οποιαδήποτε πολιτική, αν έχει την κοινωνία απέναντι. Αν δεν μπορείς να πείσεις, καλύτερα να μην ανακατεύεσαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τουρκία κλιμακώνει σε επίπεδο εξοπλισμών. Οι εταιρείες όπλων και οι χώρες-παραγωγοί θα ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να μπούμε και εμείς στο χορό. Αντέχει η ελληνική οικονομία; Ως κόμμα έχετε δεσμευτεί για μείωση των αμυντικών δαπανών.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η δέσμευσή μας ισχύει. Θέλουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με το μικρότερο δυνατό κόστος. Κι΄αυτό θα γίνει. Θα εξετάσουμε τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει ανακοινώσει η Ν.Δ. από μηδενική βάση και όποιες προμήθειες είναι απαραίτητες θα γίνουν με όρους πλήρους διαφάνειας. Άμεση προτεραιότητα είναι η προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών για την αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Οι ελλείψεις λόγω της αδιαφορίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης είναι τραγικές. Δεν θέλω να επεκταθώ. Θα υπάρξει εξορθολογισμός και αξιοκρατία , η οποία τείνει να γίνει άγνωστη λέξη στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

________________________________________