Συνέντευξη Β. Παπανδρέου στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» και στους δημοσιογράφους Α. Τόλιο και Δ. Τσάντε.

Συνεντεύξεις

Α. ΤΟΛΙΟΣ: Η κα Βάσω Παπανδρέου στη τηλεφωνική γραμμή, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Κυρία Παπανδρέου καλημέρα σας.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα.

Δ. ΤΣΑΝΤΕ: Καλημέρα.

Α. ΤΟΛΙΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι, γιατί είδαμε χθες μια εικόνα, η οποία δεν ξέρω αν πόσο προβλημάτισε, αλλά εν πάση περιπτώσει είδαμε μια εικόνα που δημιούργησε κάποια ερωτήματα.

Ένα θριαμβευτικό κλίμα, ας πούμε, με βάση τα EXIT POLLS και τι δίναμε στην αρχή και μετά είδαμε το Γιώργο τον Παπανδρέου πολύ πιο ήπιο και πιο γειωμένο. Πιστεύετε ότι βγήκατε έτσι, ήταν λάθος όλη αυτή η θριαμβολογία στην αρχή από ορισμένα στελέχη σας;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, χθες είχε το ΠΑΣΟΚ μία καθαρή νίκη. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν και κάποια θέματα, τα οποία πρέπει να τα δούμε, να τα εξετάσουμε και πιθανόν να βελτιώσουμε ή να τροποποιήσουμε και τον τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο.

Γιατί σε μια πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού φαίνεται ότι τα μηνύματά μας δεν έχουν περάσει. Και νομίζω ότι ήταν πολύ σωστό, ότι εκφράστηκε ικανοποίηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ γιατί μετά από 15 χρόνια κερδίζει στις ευρωεκλογές και με διαφορά 4,3%, ανεξάρτητα από τη μεθόδευση η οποία υπήρξε χθες από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών στη ροή των αποτελεσμάτων, ήταν σαφής αυτή η μεθόδευση.

Α. ΤΟΛΙΟΣ: Είναι 4,3% τελικά το τελικό ποσοστό;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, απ’ ότι ακούω το τελικό είναι 4,3% που αυτό είναι μια πολύ σημαντική διαφορά. Αλλά πιστεύω ότι το θέμα της αποχής πρέπει να το δούμε. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με την αποχή, γιατί σε μία δημοκρατία έχεις εναλλακτικές προτάσεις. Αν δεν κάνω λάθος, κάπου 33 κόμματα συμμετείχαν στις ευρωεκλογές. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ψηφίζοντας κάποιο από τα 33 κόμματα.

Σε μια δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε ιδανικές καταστάσεις, γιατί δεν είναι υπαρκτές αυτές οι ιδανικές καταστάσεις. Επιλέγει ο πολίτης μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων, υπήρχε μια πληθώρα κομμάτων. Ταυτόχρονα θεωρώ ότι αν μπορεί να αλλάξει κάτι στη χώρα, που πρέπει να αλλάξει, αλλάζει με τη συμμετοχή και όχι με την αποχή. Το αποτέλεσμα τελικά το καθορίζουν αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν.

Όλοι αυτοί που πήγαν χθες στην παραλία ή δεν ψήφισαν, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που δεν ψήφισαν, δεν είναι απλώς ότι πήγαν διακοπές. Η διαμαρτυρία υπάρχει και πρέπει να δούμε, γιατί μια πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών προτίμησε να μην ασκήσει το δικαίωμα που έχει ως πολίτης. Αυτοί όμως αύριο θα έχουν τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης της υπάρχουσας κατάστασης.

Α. ΤΟΛΙΟΣ: Κυρία Παπανδρέου έχετε δίκιο, όπως έχετε δίκιο ότι πραγματικά η χθεσινή νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν μια καθαρή νίκη, γιατί ποσοστό 4,3% είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό.

Εγώ θα έλεγα ότι πιο οδυνηρή είναι η ήττα της Νέας Δημοκρατίας και όχι η νίκη του ΠΑΣΟΚ με ποια έννοια; Ότι αυτή τη στιγμή πήγατε σε μια εκλογική μάχη από την οποία ουσιαστικά σε απόλυτους αριθμούς χάσατε ψηφοφόρους. Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν φτιάχνει ακόμη το ΠΑΣΟΚ μια τέτοια δυναμική που να πούμε ότι τρέχει προς την αλλαγή και την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Δ. ΤΣΑΝΤΕ: Δεν έχει πείσει κα Παπανδρέου, δεν έχει πείσει το ΠΑΣΟΚ.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με συγχωρείτε είναι διαφορετικά τα κριτήρια που ψηφίζει κανείς σε ευρωεκλογές και σε εθνικές εκλογές.

Α. ΤΟΛΙΟΣ: Σωστό είναι.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν σημαίνει, ότι εάν χθες ήταν εθνικές εκλογές θα ήταν τα ίδια ποσοστά ή η ίδια συμμετοχή. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που αισθάνονται μία αποξένωση, μία αδιαφορία ….

Α. ΤΟΛΙΟΣ: Ωραία, να σας χρησιμοποιήσω ένα επιχείρημα ευρωπαϊκό μιας και σας αρέσει και τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Το τοπίο στην Ευρώπη και σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης, να με συγχωρείτε, μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν στέλνει στους Σοσιαλδημοκράτες, έτσι;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, δεν στέλνει ούτε στους Σοσιαλδημοκράτες, ούτε στην Ευρώπη συνολικά. Υπάρχει μια αδιαφορία των πολιτών, μια άρνηση, μια αντίδραση, διότι αισθάνονται ότι ό,τι γίνεται στις Βρυξέλλες είναι πολύ μακριά απ’ αυτούς, δεν τους ενδιαφέρει.

Δεν είναι ενημερωμένοι πάρα πολλοί πολίτες για το τι αποφάσεις παίρνονται και ποιες είναι οι διαδικασίες και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια προεκλογική περίοδο, αλλά θα έπρεπε να είναι πιο ουσιαστική η ενημέρωση των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αλλά ταυτόχρονα πάρα πολλοί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αποφασίζουν με βάση εσωτερικά θέματα και όχι με βάση τα ευρωπαϊκά. Και στις ευρωεκλογές δηλαδή και αυτοί που συμμετέχουν, δεν συμμετέχουν για να εκφράσουν την άποψή τους για τα ευρωπαϊκά, αλλά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα εσωτερικά θέματα στην κάθε χώρα.

Υπάρχει ένα καμπανάκι συνολικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά υπάρχει και ένα καμπανάκι εδώ, βεβαίως η καμπάνα η μεγάλη είναι για τη Νέα Δημοκρατία και η οποία από τη δήλωση χθες του κ. Πρωθυπουργού φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει το τι συμβαίνει στη χώρα μας και απλώς είπε, ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με μεγαλύτερη ένταση κλπ., τις μεταρρυθμίσεις.

Αλλά και εμείς ως ΠΑΣΟΚ θέλω να πω, ότι πρέπει να μελετήσουμε και την κοινωνική προέλευση και τους λόγους και τη γεωγραφική διασπορά αυτών οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν. Και από εκεί μπορούμε να βγάλουμε νομίζω και πρέπει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Α. ΤΟΛΙΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Δ. ΤΣΑΝΤΕ: Καλημέρα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κι εγώ ευχαριστώ.

Α. ΤΟΛΙΟΣ: Γεια σας.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας.