Συνέντευξη Β. Παπανδρέου στο περιοδικό "Army Magazine"
ΕΡΩΤΗΣΗ 1:
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Θράκη κλιμακώνεται επικίνδυνα και αυτό δεν συμβαίνει μόνο το τελευταίο διάστημα. Πολλές φορές ως ΠΑΣΟΚ έχετε κατηγορήσει για ολιγωρία την σημερινή κυβέρνηση για τον τρόπο που συντονίζει και χειρίζεται την πορεία των εθνικών θεμάτων. Κάποιοι όμως –δικαιολογημένα ή μη εσείς θα μου πείτε- θα πουν ότι είναι εύκολο να διατυπώνεις αντιπολιτευτικό λόγο, δυσκολότερο όμως και λόγω της μακράς κυβερνητικής σας εμπειρίας το γνωρίζετε καλά, ν’ ασκείς ή να παράξεις πολιτική. Φταίει η σημερινή κυβέρνηση που οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία έχουν περιέλθει σε τόσο δύσκολη φάση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1:
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο ρόλος της χώρας μας έχει υποβαθμιστεί. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική του αυτόματου πιλότου και θεωρεί ότι τα θέματα θα προχωρήσουν μόνα τους. Αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα γεγονότα σε παγκόσμια κλίμακα και πολύ περισσότερο να προβλέψει και να αντιδράσει ανάλογα. Αυτό διαπιστώθηκε με την έλλειψη της παρουσίας μας στα τελευταία γεγονότα της Μ. Ανατολής, διαπιστώθηκε στα Βαλκάνια καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς (κύρια Ε.Ε. και ΝΑΤΟ). Πληρώνουμε την εγκατάλειψη της συμφωνίας του Ελσίνκι, με την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα. Σε αντίθεση η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο και εμείς παραμένουμε απλοί παρατηρητές. Η συνεχής και μεθοδική δουλειά με συγκεκριμένους στόχους που υπήρχε τα χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έχει αντικατασταθεί από το κυνήγι των εντυπώσεων. Ακολουθούμε τα γεγονότα και μετά τρέχουμε με επαρχιώτικο τρόπο να δείξουμε ότι υπάρχουμε. Την επίσκεψη της αμερικανικής ηγεσίας στη Τουρκία τρέχουμε να αντισταθμίσουμε με την επιδίωξη ολιγόλεπτης συνάντησης Καραμανλή-Ομπάμα. Η τουρκική προκλητικότητα πράγματι έχει αυξηθεί το τελευταίο καιρό με συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, αλλά και διάφορες άλλες ενέργειες με συγκεκριμένο στόχο. Η άμυνα της χώρας μας εξαρτάται από την ενεργή παρουσία μας σε διπλωματικό επίπεδο, κάτι που παρουσιάζει προβλήματα τα τελευταία χρόνια και από την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς και σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα η Ν.Δ. ακολουθεί αλλοπρόσαλλη πολιτική, με συνέπεια οι αδυναμίες να είναι πλέον εμφανείς.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2:
Αν δεν απατώμαι σε πρόσφατη ραδιοφωνική σας συνέντευξη χαρακτηρίζατε θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπλέξει στο ευαίσθητο και δύσκολο κεφάλαιο της λαθρομετανάστευσης τον παράγοντα Ευρώπη. Θυμίζω και, ζητώ το σχόλιό σας επ’ αυτού, ότι λίγο πριν το αεροσκάφος των κυρίων Παυλόπουλου και Μπαρό προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν κάνει σε απόσταση αναπνοής την συνηθισμένη πλέον βόλτα τους πάνω απ’ τα ελληνικά νησιά, τακτική που ακολούθησαν και όταν οι δυο άνδρες αναχώρησαν αργότερα το απόγευμα για τον Έβρο. Θυμίζω επίσης ότι πριν την συγκεκριμένη «επίδειξη», είχε προηγηθεί η επίσημη πρώτη συνάντηση της κας Μπακογιάννη στην Κέρκυρα με τον Τούρκο ομόλογό της, με τα γνωστά αποτελέσματα…
Απάντηση 2:
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι πάρα πολύ μεγάλο θέμα και βεβαίως δεν λύνεται με μια συνάντηση. Θέλει μια συγκροτημένη πολιτική και θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει ένα ενεργό ρόλο. Είναι θετικό ότι κάλεσαν τον αρμόδιο Επίτροπο για τα θέματα μετανάστευσης και του έκαναν περιήγηση στους διάφορους διαδρόμους που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται εκ μέρους της Τουρκίας.
Στη πρόσφατη συνάντηση του ΟΑΣΕ στη Κέρκυρα ο κ. Νταβούτογλου έδειξε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να εφαρμόσει την διμερή συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει κι αυτό θα έπρεπε πολύ νωρίτερα και πολύ πιο έντονα και αποτελεσματικά να το είχαμε θέσει στα πλαίσια της Ε.Ε. Ταυτόχρονα ζήτησε διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις συνεχείς υπερπτήσεις που έχουν αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα πάνω από το Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Δυο νησιά που είναι ελληνικό έδαφος και η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητείται.
Το θέμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν έχει ασκήσει μια συγκεκριμένη, συντονισμένη και αποτελεσματική πολιτική, σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα, σε σχέση με την Τουρκία.
Η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειες για αμφισβήτηση των μικρονήσων, τις οποίες αποκαλεί «γκρίζες ζώνες», προκειμένου να διεκδικήσει περιοχές ή μεγαλύτερο μέρος της υφαλοκρηπίδας αν υπάρξει προσφυγή στη Χάγη. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και στις περιοχές που γειτονεύουν οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των χωρών της ανατολικής Μεσογείου (Καστελόριζο). Συντηρεί το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης, όπου το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής παίζει ηγετικό και κατευθυντήριο ρόλο. Στο τελευταίο θέμα ενισχύεται και από τις διάφορες εκθέσεις για τις μειονότητες.
Οι παραβιάσεις δεν είναι βεβαίως σημερινό θέμα αλλά έχουν ενταθεί και διαφοροποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Το 2009 έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση, όπως και το 2008. Κυρίως όμως είναι η ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική κατευνασμού και χαμηλών τόνων, που αυτό η Τουρκία μάλλον το εκλαμβάνει ως αδυναμία.
Είναι υποχρέωση δική μας να ενημερώσουμε, να ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας σε διεθνές επίπεδο και να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3:
Αν εσείς είχατε την ευθύνη διακυβέρνησης, γιατί να πιστέψουμε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3:
Να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τουρκία και είχε συμφωνηθεί στο Ελσίνκι ότι η γείτονα χώρα θα έπρεπε να συμμορφωθεί σε τακτό χρονικό διάστημα πριν προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προτίμησε να άρει τις δεσμεύσεις της Τουρκίας, να προχωρήσει σε μονομερείς παραχωρήσεις και κουμπαριές και να καλλιεργήσει ελπίδες ότι οι σχέσεις θα εξελιχθούν αυτόματα σε ομαλή κατεύθυνση. Αυτό δεν είναι διπλωματία αλλά αφέλεια. Το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση προσπαθεί να προωθήσει θέματα που μας ενδιαφέρουν όπως η πρόταση για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στη Ευρωπαϊκή Ένωση που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μαυροβούνιο.
Επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε σχέδιο και αποτέλεσμα, ενώ τώρα η έλλειψη σχεδιασμού, η αδράνεια, και οι αδυναμίες είναι εμφανείς.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4:
Κεφάλαιο Κυπριακό: Διαφαίνεται από τους εμπειρότερους μια προσπάθεια συμψηφισμού ή παζαριού αν θέλετε, εκ μέρους της Άγκυρας στο Κυπριακό. Βάζουν λένε την Ουάσιγκτον να μιλάει για λύση του όλου προβλήματος μέχρι την εκπνοή του ’09, οπότε και θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία με τις ευλογίες και τις παροτρύνσεις και δικών μας συμμάχων επιχειρεί ν’ ανταλλάξει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την μη υλοποίηση του πρωτοκόλλου που επιβάλλει την διάνοιξη των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών στα Κυπριακών συμφερόντων ή σημαίας, αεροσκάφη και πλοία αντιστοίχως…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4:
Ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας αυξήθηκε σημαντικά, το τελευταίο διάστημα, με ενίσχυση των σχέσεων με τα κράτη του Καυκάσου και της Μ. Ανατολής αλλά και τους αναδυόμενους πόλους όπως η Χαμάς, που μέχρι τώρα ήταν αποκομμένη από τη Δύση. Η Κυβέρνηση του Ερντογάν έχει συγκροτημένη στρατηγική με διεύρυνση του ρόλου της Τουρκίας και προς ανατολάς και προς δυσμάς. Βεβαίως, ο ρόλος της ενισχύεται από τη θέση της ως ενεργειακού κόμβου. Η στρατιωτική της ισχύς και η διάθεση παροχής αυτής της ισχύος, την κάνει «περιζήτητη νύφη» σαν αμυντικό βραχίονα της Ε.Ε. (μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής του Δεκ. 08 και την ανεκτική στάση του Έλληνα πρωθυπουργού). Μέχρι τώρα ακολουθούσε την τακτική «win, hold, win», προσπαθώντας να ανοιγοκλείνει μέτωπα είτε αυτά ήταν στο κουρδικό είτε αρμενικό είτε στο Αιγαίο. Τώρα προσπαθεί να εφαρμόσει ολιστική προσέγγιση, αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα. Στον Καύκασο και αραβικά κράτη, με μεσολαβητικό ρόλο και προσέγγιση με όλους, στα δυτικά πιέζοντας την Ελλάδα. Παράλληλα, ενισχύει συμμαχίες στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα με πΓΔΜ και Αλβανία. Η σχεδίασή της προσαρμόσθηκε έγκαιρα στα ζητούμενα της πολιτικής Ομπάμα και από ότι φαίνεται ανταμείβεται. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η πόρτα της Ε.Ε περνάει μέσα από τη συμμόρφωσή της στα απαιτούμενα από την Ευρώπη και το διεθνές δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε να βρεθεί σύντομα δίκαιη και βιώσιμη λύση στα θέματα της Κύπρου.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5:
Αλήθεια κα Παπανδρέου, δεν είναι λίγο «αντιδημοφιλής» η επιλογή σας να ασκήσετε αντιπολίτευση στην απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την στρατιωτική θητεία; Εκλογές έρχονται… Αστειεύομαι! Ειλικρινά πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη απόφαση βάλει ή μπορεί να υπαινιχθεί ουσιαστική μείωση της αμυντικής μας ικανότητας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5:
Τα θέματα της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι ανεπίτρεπτο να μπαίνουν στο πλαίσιο των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Δυστυχώς η Ν.Δ. και σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα ακολουθεί κομματική μικροπολιτική.
Το 2004 είχαν υποσχεθεί εξάμηνη θητεία. Μετά από 5,5 χρόνια αδράνειας, μετά τη μεγάλη ήττα στις Ευρωεκλογές και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, προχωρούν έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα στην μείωση της θητείας στους εννέα μήνες. Χωρίς αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών (σήμερα υπάρχει έλλειμμα περίπου 15.000 οπλιτών), χωρίς εισηγήσεις των αρμοδίων, προχωρούν στη μείωση της θητείας για προεκλογικούς λόγους, αδιαφορώντας για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εξαγγελία για μείωση της θητείας πέρα από τις επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιβαρύνει τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων και αντιμετωπίζει δυσμενώς αυτούς που μέχρι σήμερα είχαν λόγω κοινωνικών αναγκών μειωμένη θητεία.
Εμείς πιστεύουμε ότι η μείωση της θητείας μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με σχέδιο, με μείωση μονάδων και στρατοπέδων που δεν χρειάζονται και αυτό είναι εφικτό σε σύντομο χρόνο ώστε να αποδεσμευτούν προσωπικό και πόροι για μείωση θητείας, αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αύξηση της διακλαδικότητας και εξορθολογισμό των τεράστιων δαπανών. Αυτά μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν για να έχουμε όχι μείωση αλλά αύξηση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6:
Φαντάζομαι θα μείνατε ικανοποιημένη από τις «επιδόσεις» του κόμματός σας στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Σημαντική η διαφορά με το κυβερνητικό κόμμα, καταγεγραμμένη και στην κάλπη πέραν των δημοσκοπήσεων η φθορά του. Φθάνει όμως αυτό για την αυτοδυναμία; Θυμίζω ότι παλαιότερα και η κυβέρνηση του κ. Σημίτη είχε υποστεί ανάλογη ήττα και, στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ ήταν και πάλι πρώτο κόμμα. Βλέπετε δυνατότητα αναστροφής του σημερινού κλίματος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6:
Οι ευρωεκλογές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στη Ν.Δ. Οι πολίτες διαφωνούν με την οικονομική της πολιτική, με την πολιτική που ακολουθεί στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος σε θέματα διαφάνειας, διαφωνούν συνολικά με την πολιτική που ακολουθεί και θέλουν αλλαγή. Οι πολίτες είναι σε απόγνωση και η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδα.
Το 2008 που η οικονομική κρίση δεν είχε χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, ο προϋπολογισμός έπεσε έξω κατά 8 δις Ευρώ. Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή. Αντί όμως να ενισχύσουν την παραγωγή δίνουν τα χρήματα στις Τράπεζες. Εμείς είχαμε πει δώστε τα χρήματα κατ’ ευθείαν στις επιχειρήσεις και στην παραγωγή. Και σήμερα βγήκαν τα στοιχεία και έχουμε 25% μείωση στη βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα και σε λίγο θα έχουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης κι έρχονται νέοι φόροι.
Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής δεν πήραν το μήνυμα. Συνεχίζουν την ίδια αδιέξοδη και αντικοινωνική πολιτική με νέα μέτρα, νέες επιβαρύνσεις για τους πολλούς που ήδη πήραν και νέα μέτρα που θα πάρουν τον Οκτώβριο. Επομένως η απογοήτευση και δυσαρέσκεια των πολιτών θα αυξάνεται και συνεχώς όλο και λιγότεροι θα παραμένουν στην Ν.Δ.
Η αποχή στις ευρωεκλογές ήταν ταυτόχρονα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Αυτή είναι και η προσπάθεια και ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να πείσει αυτούς που είναι ακόμη δύσπιστοι ότι απαιτείται όχι μόνον πολιτική αλλαγή στη χώρα μας, αλλά και αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Απαιτείται ισχυρή Κυβέρνηση που με σχέδιο θα σταθεροποιήσει την οικονομία, θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας, στην κοινωνική συνοχή και στην δημιουργία ενός ευνοούμενου κράτους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και το έχει πει και ο Γιώργος Παπανδρέου και το λέμε συνέχεια, ότι επειδή θα έχουμε αυτοδυναμία δεν θα προσπαθήσουμε για ευρύτερες συναινέσεις σε συγκεκριμένα θέματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7:
Έχετε μακρά διαδρομή στην πολιτική, πολύ μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Κλείνοντας θα ήθελα να ρωτήσω: Τι είναι αυτό το κάτι που πιστεύετε ότι στις εκλογές που θα βρεθούμε αντιμέτωποι, είτε τώρα το φθινόπωρο, είτε την άνοιξη, θα επιτρέψει στους ψηφοφόρους να ξαναγυρίσουν στο «παιγνίδι», υπερψηφίζοντας επιλογές και προτάσεις και όχι απλώς καταψηφίζοντας σημερινές πρακτικές; Μπορεί εν’ ολίγοις να επιστρέψει η προσδοκία, ν’ αποκατασταθεί η σχέση των πολιτικών, της ίδιας της πολιτικής, με την ελληνική κοινωνία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7:
Οι πολίτες και δικαιολογημένα έχουν γίνει δύσπιστοι και ταυτόχρονα πολλοί έχουν βολευτεί σ’ ένα περιβάλλον άρρωστο. Οι περισσότεροι επιθυμούν κάτι καλύτερο χωρίς αυτό να έχει πάντα μια συλλογική έκφραση.
Η παγκόσμια κρίση είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία για το παγκόσμιο σύστημα να λειτουργήσει με βάση αρχές και κανόνες και να μειωθεί η ασυδοσία της αγοράς και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια ορισμένων.
Στη χώρα μας η κρίση είναι οικονομική, πολιτική, ηθική, κρίση αξιών, κρίση διακυβέρνησης. Χρειάζεται συνολική προσπάθεια και σχέδιο και κυρίως μια κυβέρνηση και θα λειτουργεί με αρχές και κανόνες, πρώτα απ’ όλα για την ίδια.
Αν δώσει το παράδειγμα, πολλοί θα ακολουθήσουν, νοοτροπίες θα αλλάξουν και η χώρα και οι πολίτες θα αποκτήσουν ξανά αξιοπρέπεια, αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8:
Τι γνώμη έχετε για τις προμήθειες νέων εξοπλισμών που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 8: Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων αποδεικνύεται και από την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των αμυντικών δαπανών. Πρόσφατα ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 15% το 2010 και κατά 10% από το 2011 και μετά από λίγες ημέρες εν κρυπτώ αποφάσισαν καινούργια τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δις. ευρώ.
«Τρέχουν» και μάλιστα εν κρυπτώ να προλάβουν να συμφωνήσουν με αδιαφανείς διαδικασίες και να επιβαρύνουν την επόμενη κυβέρνηση και τον έλληνα φορολογούμενο για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν είναι όλα άμεσης προτεραιότητας.
Ταυτόχρονα λόγω αδράνειας αφήνουν αχρησιμοποίητο και απαξιώνεται σύγχρονος εξοπλισμός για τον οποίο ο φορολογούμενος έχει επιβαρυνθεί με αρκετά δις. ευρώ. Η έλλειψη πυρομαχικών και ανταλλακτικών βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο και η πολιτική ηγεσία κωφεύει στις κραυγές αγωνίας της στρατιωτικής ηγεσίας για την διαθεσιμότητα των μέσων.