Συνέντευξη Β. Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου

Συνεντεύξεις

Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπερίζουμε κατ’ αρχάς τον Υπουργό Εσωτερικών και Βουλευτή Α’ Αθήνας, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β’ Αθήνας την κα Βάσω Παπανδρέου.

………………………………..

Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κυρία Ακριβοπούλου άκουσα τον κ. Παυλόπουλο και προσπαθεί να κάνει το μαύρο – άσπρο. Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές, αλλά σε καμία χώρα εάν δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος για εκλογές, δεν σημαίνει ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης γίνεται κυρίαρχο ή αναγκάζει την κυβέρνηση.

Όταν υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία κυβερνά και έχει εντολή από τον ελληνικό λαό έχει να υλοποιήσει ένα έργο, δεν αναγκάζεται από την αντιπολίτευση να πάει σε εκλογές. Εμείς είχαμε κάνει σαφές το αίτημα για εκλογές και πριν από τις ευρωεκλογές. Μάλιστα τότε ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει στον κ. Καραμανλή να πάμε σε διπλές εκλογές. Βεβαίως η Νέα Δημοκρατία δεν το δέχτηκε.

Πήγαμε στις ευρωεκλογές, είχαμε μια διαφορά 4,5 μονάδες και είπαν ότι πήραν το μήνυμα. Περιμέναμε και ο ελληνικός λαός και όλοι να δούμε ποιο ήταν το μήνυμα για τη Νέα Δημοκρατία. Και είχαμε όλο αυτό το διάστημα μία κυβέρνηση τα στελέχη της οποίας, οι υπουργοί της, διαγκωνίζονταν δημοσίως για το ποιος θα κάνει την «Α» ή την «Β» πρόταση στον Πρωθυπουργό. Είχαμε και έναν Πρωθυπουργό ανύπαρκτο, να κρύβεται, να μην παίρνει θέση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα να εκβιάζει με επιστολές τον Πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να πάει σε εκλογές και τη χώρα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς γιατί ζητούσατε εκλογές κα Παπανδρέου;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πάμε σε εκλογές κα Ακριβοπούλου όχι γιατί το ζητήσαμε εμείς. Πάμε σε εκλογές γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει. Έχει διαλύσει τον τόπο. Δεν αντέχει, το βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Η κυβέρνηση αυτή το 2007 θυμόσαστε στις 16 Αυγούστου προκήρυξε εκλογές για την οικονομία, γιατί να κάνουν, λέει, τον προϋπολογισμό του 2008. Βγήκε, έκανε τον προϋπολογισμό του 2008, δεν είχε έρθει ακόμη η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2008 ήταν επιπλέον 8 δις. ευρώ απ’ αυτό που είχαν προϋπολογίσει.

Και τώρα η πολιτική που έχουν ακολουθήσει για την αντιμετώπιση δήθεν της οικονομικής κρίσης είναι να βυθίζουν τη χώρα όλο και περισσότερο στην ανεργία, στη μείωση της παραγωγής στη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών είναι τεράστιο. Και βεβαίως υπάρχουν και τα στελέχη και οι υπουργοί, οι οποίοι ο καθένας για τους δικούς του λόγους ζητούσαν οι εκλογές να πάνε πιο πέρα.

Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς γιατί ζητούσατε εκλογές; Γιατί βλέπατε μεγάλη τη διαφορά μετά τις ευρωεκλογές;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι τις ζητούσαμε τις εκλογές γιατί βλέπαμε ότι όσο μένει η Νέα Δημοκρατία η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο. Και πρέπει να ανατραπεί αυτή η καθοδική πορεία σε όλους τους τομείς. Έχουν με τη λεγόμενη επανίδρυση του κράτους αποδιαρθρώσει τα πάντα. Γι’ αυτό ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά και για μας, αν θέλετε για το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν καλύτερα να πάνε αργότερα. Αλλά η χώρα είχε τεράστιο πρόβλημα. Και γι’ αυτό ζητάγαμε εκλογές.

Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που λέγεται και γράφεται και το ξέρουν όλοι αλλά κανείς για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να το παραδεχθεί επισήμως από τα στελέχη του πολιτικού προσωπικού είναι ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με βάση τουλάχιστον τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις είναι πάρα πολύ σκληρά. Και το κόστος και για την Κυβέρνηση θα ήταν πολύ πιο έντονο αν πήγαινε σε εκλογές μετά από τα μέτρα τα οποία πρέπει ούτως ή άλλως να ληφθούν. Αυτά τα μέτρα δε φοβίζουν το ΠΑΣΟΚ; Θα πρέπει να τα πάρει το ΠΑΣΟΚ αν βγει.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και έχουμε πλήρη συνείδηση των ευθυνών και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε. Όμως είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε...

Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γιατί θα σας πω. Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν. Το ’93 πήραμε πάλι μία οικονομία σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Σήμερα είναι χειρότερη. Τότε τα καταφέραμε μέσα σε λίγα χρόνια να βάλουμε τη χώρα στο ευρώ. Καταφέραμε να κάνουμε τη χώρα αξιόπιστη και να υπάρχει και μια αισιοδοξία για το μέλλον. Σήμερα είναι η χώρα μας σε πάρα πολύ δυσμενή θέση. Μέτρα θα χρειαστούν αλλά είναι μέτρα αντίθετα από αυτά τα οποία παίρνει η Νέα Δημοκρατία.

Χρειάζονται μέτρα για τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής για τη στήριξη της ζήτησης. Για τη στήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων ώστε να ανταποκριθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την οικονομική κρίση με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις. Η Νέα Δημοκρατία τι έκανε; Ενίσχυσε τα αυτοκίνητα, τα πολυτελή αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα τα εισάγουμε δεν τα παράγουμε εδώ. Ενίσχυσε τις τράπεζες με 28 δις και έβγαλαν οι τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2009 1,5 δις κέρδη, ενώ δεν πήγε τίποτα στην πραγματική οικονομία.

Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα είχαμε αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο αν είχαμε μια διαφορετική πολιτική που πραγματικά να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους και την παραγωγή και όχι συμφέροντα. Μέτρα κι εμείς λέμε ότι χρειάζονται αλλά δεν είναι τα μέτρα που παίρνει η Νέα Δημοκρατία. Χρειάζεται ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο θα το διαπραγματευτούμε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι κάθε τρεις μήνες να πηγαίνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλα να λέμε και μετά από τρεις μήνες, να αλλάζουμε. Έχουμε αλλάξει τον προϋπολογισμό του ’08 δε σας λέω για του ’09 του ’08 και του ’07 πέντε και επτά φορές τον κάθε προϋπολογισμό. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δείχνουν την προχειρότητα την ανικανότητα και απλώς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων κάθε φορά. Έχουν δώσει στις επιχειρήσεις, στις καλές εποχές όχι τώρα πολλά δις ευρώ...

Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Παπανδρέου... σας θυμίζω ότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη έπεσε ακριβώς για τους λόγους τους οποίους τώρα αποδίδεται ως κατηγορία στη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή υπήρχε ένα να το πω απλά ένα έντονα αντί ΠΑΣΟΚικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία για λόγους πολύ συγκεκριμένους δε χρειάζεται να τους επαναφέρουμε τους ξέρουμε όλοι και τους έχουμε συζητήσει και μαζί πολλές φορές. Τι νομίζετε ότι μέσα σε αυτή την πενταετία έχει αλλάξει ώστε να αρθεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί στην κοινωνία κυρίως απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γνωρίζουμε ότι το 2004 είχαμε κάνει και λάθη. Βεβαίως αν ρωτήσετε όλους τους Έλληνες πότε ήταν καλύτερα το 2004, ή το 2009 θα σας πουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, εκτός από μια πολύ μικρή μειοψηφία, ότι τότε ήταν καλύτερα, παρά τα λάθη που είχαμε κάνει. Είχαμε κάνει ένα τεράστιο έργο. Τους Ολυμπιακούς βάλαμε τη χώρα στο ευρώ. Ήταν μια χώρα που είχε εξωτερική πολιτική. Μια χώρα αξιόπιστη διεθνώς. Σήμερα έχουμε μια χώρα η οποία δεν έχει καμία αξιοπιστία ούτε στο εσωτερικό της ούτε στο εξωτερικό.

Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός αμφισβητείται από τους βουλευτές του. Εμείς έχουμε παρουσιάσει πρόγραμμα και βεβαίως το επόμενο διάστημα θα το επικοινωνήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στους πολίτες.

Μιλάμε και για αλλαγές και για μέτρα. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά ξέρουμε ότι αυτή η χώρα έχει δυνατότητες και μπορεί ξανά να γίνει μια χώρα αξιόπιστη με πολίτες οι οποίοι να έχουν κάποια αισιοδοξία και κάποιο χαμόγελο. Σήμερα υπάρχει μια κατήφεια και μια μιζέρια και αυτό είναι λόγω της πολιτικής κατάστασης την οποία έχει δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε μάθει και από τα λάθη και έχουμε αποδείξει ότι πράγματι αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Αλλά με μια διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Δε θα υπερασπίσουμε τα μεγάλα συμφέροντα...

Κ. ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ: Τώρα μου δίνετε την πάσα και δεν έχω το χρόνο να σας ρωτήσω γιατί θα είναι διαφορετική η πολιτική και γιατί εσείς δε θα υπηρετήσετε τα συμφέροντα αλλά δεν έχουμε το χρόνο.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι διαφορετική και η εποχή. Το αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να εστιαστούμε σε τεχνολογίες σε εκπαίδευση γι’ αυτό έχουμε και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον τομέα της εκπαίδευσης. Την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Έχει αλλάξει το περιβάλλον πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Και έχουμε τις προτάσεις γι’ αυτό το μοντέλο και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια δίκαιη κοινωνία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ασυδοσία ορισμένων και όλα τα βάρη να πέφτουν στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους.