Συνέντευξη Β. Παπανδρέου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στη δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή.

Συνεντεύξεις

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Πάμε να καλωσορίσουμε την κα Βάσω Παπανδρέου. Κυρία Παπανδρέου καλό μεσημέρι.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Τι κάνετε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλά. Εσείς;

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Για ελάτε λίγο να συζητήσουμε τα της Συνόδου του ΟΑΣΕ και ας κάνουμε στην αρχή focus στο θέμα της συνάντησης της κας Μπακογιάννη με τον κ. Νταβούτογλου το νέο Τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών. Στις δηλώσεις ακούμε διάφορα πράγματα συνήθως των Υπουργών, είπε «ανοιχτή και ειλικρινής η ελληνική πλευρά, θετική η τουρκική», αυτό όμως που λένε οι διπλωματικές πηγές κα Παπανδρέου είναι πως δεν έχει βρεθεί ένας κοινός τόπος ανάμεσα στην κα Μπακογιάννη στον κ. Νταβούτογλου σε αυτή την πρώτη τους άτυπη συνάντηση. Εσείς πως την είδατε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ δεν περίμενα να λυθεί κανένα θέμα στη συνάντηση της κας Μπακογιάννη με τον κ. Νταβούτογλου και μάλιστα πρέπει να πω ότι σήμερα το πρωί άκουσα την κα Μπακογιάννη να μιλάει σε ένα ραδιόφωνο και να λέει ότι ήταν η πρώτη συνάντηση άρα ήταν ενημερωτική και γι' αυτό και οι απαντήσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ήταν ότι «θα δούμε όλα τα θέματα», λες και η πολιτική της Τουρκίας, όπως και κάθε χώρας, ειδικά αναφέρομαι στην εξωτερική πολιτική, καθορίζεται από το πόσο χρόνο έχει κάποιος Υπουργός στο πόστο του.

Εδώ υπάρχει μια συνέχεια, υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας και το ερώτημα είναι ότι βεβαίως ο κ. Νταβούτογλου μπορεί να είναι νέος στο πόστο του αλλά σίγουρα ήταν ενημερωμένος για τα θέματα και το να απαντά ότι «θα τα δούμε και θα τα κοιτάξω», αυτό δείχνει την πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με τα θέματα τα οποία έχουμε στο Αιγαίο.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κυρία Παπανδρέου συγνώμη που σας διακόπτω, η κα Μπακογιάννη ενώ του έθεσε το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα, στην ουσία η απάντηση που πήρε από τον κ. Νταβούτογλου είναι ότι η Τουρκία σέβεται μεν τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς αλλά δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα στρατόπεδο προσφύγων.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι πάρα πολύ μεγάλο θέμα και βεβαίως δεν λύνεται με μια συνάντηση. Θέλει μια συγκροτημένη πολιτική και θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει ένα ενεργό ρόλο. Είναι θετικό ότι σήμερα έχουν καλέσει τον αρμόδιο Επίτροπο για τα θέματα μετανάστευσης και του κάνουν μια περιήγηση στους διάφορους διαδρόμους που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται εκ μέρους της Τουρκίας.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Ναι είναι στη Σάμο ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Jacques Barrot.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε σε σχέση με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, στα νησιά τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα οι υπερπτήσεις είναι πάρα πολύ συχνές, για ένα θέμα το οποίο αφορά την ελληνική κυριαρχία και δεν αμφισβητούνται στο χώρο αυτό τα σύνορα της Ελλάδας.

Σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να απαντά «θα το δούμε». Αλλά εγώ σας είπα ότι δεν περίμενα από μια συνάντηση να λυθεί το οποιοδήποτε θέμα. Ήταν καλό ότι έγινε η άτυπη Σύνοδος του ΟΑΣΕ εδώ, αλλά σε αυτές τις άτυπες Συνόδους πιο πολύ δημιουργείται ένα κλίμα παρά λύνονται οποιαδήποτε θέματα και βεβαίως υπήρχαν και θέματα γενικότερα και όχι μόνο τα διμερή θέματα με την Τουρκία.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Προφανώς, σε αυτά τα γενικότερα θα έρθουμε σε λίγο.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όμως κα Μπαλτατζή το θέμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, όλα τα χρόνια της Ν.Δ., δεν έχει ασκήσει μια συγκεκριμένη, συντονισμένη και αποτελεσματική πολιτική, σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα, σε σχέση με την Τουρκία.

Οι παραβιάσεις δεν είναι σημερινό θέμα, είναι ένα θέμα το οποίο έχει ενταθεί εδώ και αρκετό διάστημα. Το 2009 έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση, όπως και το 2008 είχαμε και κυρίως είναι η ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Εδώ δεν γνωρίζω κι έχουμε κάνει ερωτήσεις στην κα Μπακογιάννη και τον κ. Μεϊμαράκη, ποια είναι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, εάν έχουμε θέσει τα θέματα αυτά επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, γιατί ακολουθείται μια πολιτική κατευνασμού και χαμηλών τόνων, που αυτό η Τουρκία μπορεί να το εκλαμβάνει ως αδυναμία.

Είναι υποχρέωση δική μας να ενημερώσουμε, να ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας σε διεθνές επίπεδο και να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Άρα δεν είναι η σημερινή συνάντηση για να θέσουμε το θέμα και να μας λέει ο κ. Νταβούτογλου ότι είναι νέος στο πόστο του και θα το δει, είναι το τι πολιτική έχουμε ακολουθήσει εδώ και αρκετό καιρό, ώστε να ενισχύσουμε τη θέση μας σε διεθνές επίπεδο. Και φοβάμαι ότι εκεί είμαστε ανύπαρκτοι.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Μάλιστα. Τώρα, ως προς το σύνολο της συνεδρίασης της συνόδου του ΟΑΣΕ εδώ, ποιο είναι το δικό σας συμπέρασμα. Δηλαδή είναι μια σύνοδος η οποία πήγε καλά, έχει αποκομίσει κάποια οφέλη, πέρα από αυτά που λέμε «διεθνείς δημόσιες σχέσεις»;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ουσιαστικά δεν λύθηκε κανένα θέμα, ήταν η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και η συμμετοχή της Ρωσίας και η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Αυτό είναι θετικό και πρέπει να γίνει, γιατί μόνο με το διάλογο μπορούν να λυθούν τα θέματα. Δεν λύθηκε κανένα θέμα βέβαια, αλλά η συμμετοχή και η σύνοδος του ΝΑΤΟ που έγινε στην Κέρκυρα, είναι θετικές ενέργειες, θετικές διαδικασίες και η εικόνα της χώρας αναβαθμίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και κανένα μεγάλο βήμα.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Συνήθως σε αυτές τις συνόδους εσείς έχετε μεγαλύτερη εμπειρία βεβαίως, δεν αναμένονται μεγάλα βήματα. Προετοιμάζεται ενδεχομένως σε επίπεδο διμερών…

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως. Εξαρτάται βέβαια και από τα θέματα τα οποία υπάρχουν και εδώ υπάρχει το θέμα των σχέσεων Ρωσίας με ΝΑΤΟ το οποίο είναι πολύ σημαντικό, υπάρχουν οι εκφρασμένες θέσεις και από τις δυο πλευρές και υπάρχουν τα θέματα στο νότιο Καύκασο δεν επρόκειτο να λυθούν, αλλά το ότι συναντήθηκαν ήταν θετικό.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Νομίζω και ο κ. Σέφερ ο απερχόμενος Γραμματέας ότι είχε συμβάλλει στο να συνεχιστούν.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, το ΝΑΤΟ διέκοψε τις συνομιλίες με τη Ρωσία μετά τα γεγονότα στη Γεωργία.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Στην Οσετία.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αλλά εκεί είχαν και μια εσφαλμένη εικόνα σε σχέση με το ρόλο του Προέδρου της Γεωργίας του Σαακασβίλι. Το ΝΑΤΟ είχε πάρει μια μονόπλευρη θέση στηρίζοντας τον Σαακασβίλι εναντίον της Ρωσίας. Τώρα τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί, γιατί έχει γίνει γνωστή η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ο ρόλος του κ. Σαακασβίλι και γίνεται μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης, η οποία είναι πολύ θετική.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Κυρία Παπανδρέου να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία μας.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και εγώ ευχαριστώ.

ΕΥ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ: Καλό μεσημέρι.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας.