Συνέντευξη Β. Παπανδρέου στo ραδιoφωνικό σταθμό CITY και στους δημοσιογράφους Α. Κωβαίο και Α. Ραβανό

Συνεντεύξεις

• Για το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα των εκλογών

Στόχος μας είναι να δώσουμε τη μάχη, η οποία είναι κρίσιμη. Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να έχει αυτοδυναμία, να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Από κει και πέρα οι διάφορες θέσεις που πιθανώς διεκδικούνται είναι ένα θέμα το οποίον δεν ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ και φυσικά τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου. Το θέμα για τους πολίτες δεν είναι ποιος θα πάει που, είναι τι πολιτική θα ακολουθήσουμε.

• Για την αυτοδυναμία και το ενδεχόμενο ισχνής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ

Σίγουρα το πιο καλό είναι να έχουμε μία άνετη αυτοδυναμία. Αυτό όμως είναι απόφαση του ελληνικού λαού. Εάν η αυτοδυναμία περιορίζεται στη μία έδρα θα πρέπει με τους 151 να ασκήσουμε την πολιτική την οποία θα έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός.
Η ισχυρή κυβέρνηση δεν εξαρτάται μόνο από τους αριθμούς. Εξαρτάται κυρίως από την πολιτική, από την αποτελεσματικότητα, από τον συντονισμό, από το αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

• Για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει ένα σαφές πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και για την ανασυγκρότηση της χώρας. Βεβαίως αύριο στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει απαντήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα που πιθανώς υπάρχουν ακόμη, και θα εξειδικεύσει πολύ περισσότερο το πλαίσιο που έχει παρουσιάσει ήδη, είτε στη Βουλή, είτε στον ελληνικό λαό, κατά διάφορα διαστήματα.

• Για τον τρόπο διακυβέρνησης και τη λειτουργία του κράτους

Τα πεντέμισι χρόνια της ΝΔ θα μείνουν στην ιστορία ως μια περίοδος που δεν πρέπει να επαναληφθεί σε καμία περίπτωση. Αλλά πρέπει να γίνουν και αφορμή για ριζικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, στον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύει η εκάστοτε κυβέρνηση στον πολίτη και στα χρήματά του. Ήταν μία περίοδος που δυστυχώς είναι πάρα πολύ αρνητική για την Ελλάδα. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, έχοντας την αρνητική εμπειρία των τελευταίων πεντέμισι ετών, αλλά και έχοντας μάθει και από τα δικά του σφάλματα, γιατί κι εμείς κάναμε λάθη, θα προχωρήσει.
Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα όχι απλώς να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πολιτική και να βάλουμε τη χώρα σε μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά να ακολουθήσουμε και μια διαφορετική πολιτική στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και στον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων.
Είναι σαφές ότι το κράτος θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά ενός κράτους δικαίου, ενός κράτους που σέβεται τον πολίτη και τους δημόσιους πόρους. Άρα τα θέματα της διαφθοράς είναι κυρίαρχα και θα πρέπει να διαμορφωθούν και να θεσμοθετηθούν διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία απέναντι στον πολίτη.
Και βεβαίως επειδή όλα αυτά είναι πολύ καλά στη θεωρία, είναι απαραίτητο η επόμενη κυβέρνηση να δώσει το παράδειγμα συμπεριφοράς. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον Έλληνα πολίτη να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο, εάν οι υπουργοί δεν λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο.
Είδαμε ποιο ήταν το «σεμνά και ταπεινά» του κ. Καραμανλή.
Εμείς δεν θα πούμε σεμνά και ταπεινά, αλλά θα πρέπει να είμαστε παράδειγμα στον τρόπο λειτουργίας, στον τρόπο συμπεριφοράς, ούτε αλαζονεία ούτε αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η εξουσία για εξυπηρετήσεις και για συμβιβασμούς.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε ρήξεις και κυρίως θα πρέπει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σε όλα του τα επίπεδα να λειτουργήσει με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα. Να δίνει το παράδειγμα και να λογοδοτεί απέναντι στους πολίτες για το πώς αξιοποιεί τα χρήματά τους. Δεν μπορείς να ζητάς στον πολίτη να πληρώνει τους φόρους εάν δε γνωρίζει πως αξιοποιούνται τα χρήματά του. Αυτό είναι από τα θέματα που βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα.
Επίσης στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να σταματήσει αυτή η εξάρτηση και η συνδιαλλαγή που γίνεται με διάφορα κέντρα εξουσίας και με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Πολλές από αυτές τις προτάσεις τις είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΝΔ από το 2004 για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το θέμα της διαφθοράς και απορρίφθηκαν όλες.
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι πλέον εθνικό θέμα.